Al 14.700 Britten teruggehaald na omvallen Thomas Cook

VIDEO + UPDATEDe Britse luchtvaartautoriteit heeft gisteren met 64 extra vluchten 14.700 toeristen naar het Verenigd Koninkrijk teruggehaald na het omvallen van touroperator Thomas Cook. Voor vandaag staan nog eens 74 vluchten gepland om 16.500 mensen naar het Verenigd Koninkrijk terug te brengen.

Het is de grootste repatriëringsoperatie in vredestijd. Naar verwachting zullen de komende dertien dagen nog eens 135.300 gestrande reizigers worden teruggevlogen, aldus de luchtvaartautoriteit. Door het faillissement van Thomas Cook zijn honderdduizenden mensen gestrand op vakantiebestemmingen over de hele wereld.

,,Een repatriëring van deze omvang en aard is ongekend en helaas zal er enige overlast en ontregeling zijn voor klanten. We zullen er alles aan doen om die te minimaliseren terwijl de operatie bezig is”, zei Richard Moriarty van de Civil Aviation Authority. ,,We willen dat mensen van hun vakantie blijven genieten, dus we zullen ze terugbrengen op hun oorspronkelijke vertrekdag, of zeer snel daarna.”

Na de aankondiging van het faillissement voor de Britse reisorganisatie Thomas Cook werd naarstig geprobeerd om de vakantievluchten vanuit Nederland wel door te laten gaan, maar uiteindelijk lukte dat niet. Gisteravond maakte Thomas Cook Nederland bekend dat het zich door de financiële problemen bij het moederbedrijf genoodzaakt zag om de vakanties van Nederlanders van gisteren te schrappen. Het ging om ongeveer duizend passagiers die hun vakantieplannen mislopen.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Lange rijen voor de check-in balies op het vliegveld van Cancun in Mexico © AFP

Inspanningen

,,Daar komt bij dat het niet uit te sluiten is dat de klanten van Thomas Cook Nederland, die op korte termijn op vakantie gaan, geen gebruik kunnen maken van de door hen geboekte accommodatie”, liet de organisatie gisteravond weten. Of ook de vakantievluchten van morgen en daarna worden geschrapt, is nog niet bekend.

Het niet doorgaan van vakantievluchten voor reizigers van Neckermann en Thomas Cook leidde vanochtend op Eindhoven Airport niet tot noemenswaardige problemen. Transavia heeft een medewerker op het vliegveld rondlopen die mogelijk gestrande reizigers op kan vangen, maar die had het niet druk. ,,Het is heel rustig, er zijn niet veel problemen”, aldus een woordvoerder.

Vandaag komen in Eindhoven zes geplande vluchten terug met aan boord zo’n veertig mensen die reisden via Thomas Cook. Van de vier vluchten van Transavia waarmee reizigers van Thomas Cook zouden meevliegen, zijn er inmiddels twee vertrokken. Twee vluchten gaan vanmiddag nog, maar daar verwacht de zegsman van Eindhoven Airport geen problemen.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Ook op het vliegveld van Mallorca is er grote drukte van passagiers die wachten op de terugvlucht © EPA

Impact 

De komende tijd moet meer duidelijk worden over de impact van de val van Thomas Cook op Transavia, ook financieel. De kosten van geannuleerde reizen lijken gedekt. Reisagenten zijn ook nog drukdoende met het omboeken van reizigers. De moedermaatschappij Thomas Cook Group en de Britse dochter zijn failliet verklaard, maar voor de Nederlandse tak (ook de Duitse, de Belgische en Scandinavische tak) geldt dat (nog) niet. 

Nederland heeft de stille hoop dat het samen met onder meer de Belgische en Duitse collega’s verder kan gaan. Daarvoor worden nu verschillende scenario’s bestudeerd, aldus de onderneming gisteren. Of zo’n ‘continentaal-Europese organisatie’ haalbaar is, moet blijken. 

Noodnummer

Garantiefonds SGR heeft vanochtend een noodnummer ingesteld voor reizigers die met Thomas Cook op vakantie zijn of op vakantie zouden gaan. Zij kunnen bellen naar 070-30 711 11. Dat nummer is alleen bedoeld voor reizigers die al op hun bestemming zijn en in de problemen zijn gekomen doordat bijvoorbeeld hoteluitbaters lastig doen. Het garantiefonds werkt samen met reisorganisatie TUI, die de bellers verder helpt. Ook staan veel reisbureaus de SGR bij.

Bij dat callcenter regende het vanochtend telefoontjes van bezorgde vakantiegangers. Veelgehoorde klachten gaan over hoteleigenaren die geld eisen van vakantiegangers of dreigen om reizigers uit het hotel te zetten. Ook bellen er veel consumenten die een vakantie geboekt hadden, maar die nog niet op reis zijn. TUI benadrukt dat het nummer alleen is bedoeld voor reizigers die al op hun bestemming zijn en in de problemen zijn gekomen.

Gisteren liet een woordvoerder van Thomas Cook nog weten dat Nederlanders op reis niets te vrezen hebben: