Volledig scherm
De Fyra. © EPA

Aldi boos om vergelijking met Fyra-trein

De Aldi is boos omdat het in België wordt vergeleken met de hogesnelheidstrein Fyra. 'We vinden het jammer dat dit Aldi in een slecht daglicht stelt', laat de Duitse supermarktketen weten in een verklaring. 'We hebben ons succes te danken aan het consequent toepassen van ons principe hoge kwaliteit-lage prijs.'

In België staat de Fyra inmiddels bekend als de 'Aldi-trein'. De Belgische reizigersorganisatie TreinTramBus (TTB) maakt korte metten met het spiksplinternieuwe model V250 van de Italiaanse bouwer AnsaldoBreda. 'Het is het goedkoopste model en de kwaliteit is onder de maat. De problemen van de Fyra zitten in de trein en niet in het spoor. De Thalys rijdt namelijk al jaren over datzelfde spoor', zegt Jan Vanseveren van TTB.

Ook gisteren, de vijfde dag sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling voor de Fyra, kampten de treinen met uitval en vertragingen. Op het traject tussen Amsterdam en Breda reden 's middags uren geen treinen, omdat een Fyra vaststond in een tunnel bij Rotterdam. De helft van de Fyra's reed de afgelopen dagen niet op tijd.

De NS en de Belgische treinmaatschappij NMBS geven verschillende oorzaken voor de problemen met de Fyra. Volgens de NMBS zijn de treinen het probleem. 'Ze vertonen technische mankementen. De NS beheert de gehele vloot Fyra's en moet met oplossingen komen,' zegt Bart Crols van NMBS.