Volledig scherm
Gerrit Zalm, voorman van ABN Amro © ANP

'Alle hypotheken verplicht aflossen'

Alle huizenbezitters, dus niet alleen de starters, moeten hun hypotheek direct gaan aflossen. Dat bepleit Gerrit Zalm, voorman van ABN Amro, in het AD van vandaag. Wie niet meedoet, moet zijn belastingvoordeel kwijtraken.

Poll

'Alle hypotheken verplicht aflossen'

  • Natuurlijk, ik los ook af (32%)
  • Nee, slecht plan (45%)
  • Ik heb geen hypotheek (24%)
24855 stemmen

'Aflossen moet de norm worden,' aldus Zalm. Van de 4,3 miljoen Nederlandse woning¬eigenaren heeft 80 procent een hypotheek. Het grootste deel daarvan is een spaarhypotheek.

Zalm zegt een eind te willen maken aan de ongelijke behandeling tussen nieuwkomers en bestaande woningeigenaren. De eerste groep moet vanaf volgend jaar de hypotheek in dertig jaar aflossen. De tweede groep kan dertig jaar hypotheekrente aftrekken zonder één eurocent af te lossen.

'Politiek is er nu overeenstemming dat starters alleen nog een annuïteitenhypotheek kunnen krijgen. Bestaande hypotheken zouden ook daarin moeten worden omgezet.'
De ideeën van de ABN Amro-bestuursvoorzitter vinden weerklank bij de grootste hypotheekverstrekker, de Rabobank. Die spreekt, net als de ING, van 'een interessant voorstel'.

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.