Volledig scherm
Gerrit Zalm, voorman van ABN Amro © ANP

'Alle hypotheken verplicht aflossen'

Alle huizenbezitters, dus niet alleen de starters, moeten hun hypotheek direct gaan aflossen. Dat bepleit Gerrit Zalm, voorman van ABN Amro, in het AD van vandaag. Wie niet meedoet, moet zijn belastingvoordeel kwijtraken.

Poll

'Alle hypotheken verplicht aflossen'

  • Natuurlijk, ik los ook af (32%)
  • Nee, slecht plan (45%)
  • Ik heb geen hypotheek (24%)
24855 stemmen

'Aflossen moet de norm worden,' aldus Zalm. Van de 4,3 miljoen Nederlandse woning¬eigenaren heeft 80 procent een hypotheek. Het grootste deel daarvan is een spaarhypotheek.

Zalm zegt een eind te willen maken aan de ongelijke behandeling tussen nieuwkomers en bestaande woningeigenaren. De eerste groep moet vanaf volgend jaar de hypotheek in dertig jaar aflossen. De tweede groep kan dertig jaar hypotheekrente aftrekken zonder één eurocent af te lossen.

'Politiek is er nu overeenstemming dat starters alleen nog een annuïteitenhypotheek kunnen krijgen. Bestaande hypotheken zouden ook daarin moeten worden omgezet.'
De ideeën van de ABN Amro-bestuursvoorzitter vinden weerklank bij de grootste hypotheekverstrekker, de Rabobank. Die spreekt, net als de ING, van 'een interessant voorstel'.