Volledig scherm
Het Duitse P3 beoordeelt alle vier de Nederlandse providers als excellent. © Peter Hiltz

Alle Nederlandse providers wereldtop, T-Mobile beste

De mobiele netwerken van KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone zijn allen wereldtop. Het Duitse bureau P3 constateert dat in zijn jaarlijkse netwerktest, die vandaag verschijnt. T-Mobile scoort het best, maar de voorsprong is nipt.

Volledig scherm
De door P3 gereden route door Nederland bedroeg 7900 km en voerde langs 36 kleine en grote steden. In het geteste gebied wonen 5,1 miljoen mensen. © P3 communications
Quote

De Nederland­se providers scoren extreem goed. Zelf jullie nummer vier Tele2 zou in veel andere landen winnaar zijn.

Hakan Ekmen, managing director P3
Volledig scherm
T-Mobile wint de P3 Mobile Benchmark, de meest gerenommeerde test in de branche, voor het tweede jaar op rij. © T-Mobile

Het gerenommeerde testbureau P3 reed afgelopen tijd met vier auto's langs 17 grote en 19 kleinere Nederlandse steden, een tocht van bijna 8.000 km. Tijdens de trip is continu gemeten hoe snel telefoontjes tot stand komen, wat de belkwaliteit is, hoe snel webpagina's laden of hoe vlot bestanden kunnen worden gedownload of verstuurd.

Het resultaat is 'indrukwekkend', stelt P3 dat in 28 landen jaarlijks netwerken test. Op een schaal van één tot duizend scoren alle vier Nederlandse providers met hun 3G en 4G-netwerken ruim boven de negenhonderd punten, de grens die een score 'zeer goed' oplevert.

T-Mobile eindigt op nummer één en ontvangt met 956 punten het predicaat 'voortreffelijk'. Vodafone volgt op vijfentwintig punten, maar passeert KPN. Het gat is met één punt verschil echter miniem. Tele2 sluit de rij met 919 punten.

Innovatieve markt
,,We zien dit jaar dat Nederland extreem sterke telecomproviders kent met opmerkelijk hoge prestaties in vergelijking met andere Europese landen," reageert Hakan Ekmen van P3 in een toelichting. ,,Het is een zeer concurrerende en innovatieve markt."

Hij wijst er op dat in de meeste andere landen de 900 punten vaak niet wordt gehaald. ,,Nummer vier Tele2 scoort zo goed dat het in een groot deel van Europa, waaronder Spanje of Groot-Brittannië, de beste zou zijn."

Verder lezen na de foto(s)

Volledig scherm
Vrijwel overal in Nederland is excellent mobiel bereik, welke provider maakt weinig uit. © ANP/Lex van Lieshout
Volledig scherm
Mobiele masten op een bedrijfsgebouw © Koen Suyk

KPN verliest op bellen

KPN eindigt op de derde plaats, maar de nummer eem positie was heel dichtbij, stelt P3. Het ging mis op het onderdeel telefonie: 's lands grootste provider scoort daar pikant genoeg minder omdat de laatste beltechnologie van de provider – VoLTE of bellen over 4G – niet werkte op de door P3 gebruikte Samsung Galaxy S7 testtoestellen. Telefoontjes kwamen daardoor relatief stroperig tot stand. Tegelijk is dat slechts deels een excuus. T-Mobile was nog helemaal niet gestart met de uitrol van deze nieuwste innovatie, maar bereikt wél de beste resultaten.

Quote

De test van P3 geldt als zeer betrouw­baar. Wel is het vreemd dat ze bij deze minimale verschil­len zo duidelijk een winnaar aanwijzen.

Arnoud Wokke, Tweakers
Quote

T-Mobile steekt er ruim genoeg bovenuit. Maar voor verschil­len onder de 5pt gaan we bekijken of dat verschil niet te klein is voor een winnaar.

Hakan Ekmen, P3

De nummer één positie van T-Mobile is niet vreemd. Om de achterstand op KPN en Vodafone in te lopen investeerde de dochter van Deutsche Telekom afgelopen jaren honderden miljoenen in een totale vernieuwing van zijn netwerk. Daar plukt het nu de vruchten van.

Ook vorig jaar kwam T-Mobile al als beste uit de test. Maar de andere providers investeerden eveneens aanzienlijk om landelijke 4G-dekking te krijgen.

Hoe klein de kwaliteitsverschillen zijn, blijkt bij nadere bestudering. Qua mobiel internet scoren T-Mobile en KPN in kleinere steden en op wegen identiek. Files van 3 MB worden pijlsnel gedownload en met hoge snelheden. Ook Vodafone en Tele2 zijn op datagebied even goed.

Betrouwbaar
Volgens Arnoud Wokke, telecomexpert bij technologiesite Tweakers, is het niet vreemd dat Nederlandse providers goed scoren. ,,Nederland is vlak, klein, verstedelijkt en daardoor relatief gemakkelijk te dekken. Slechts de grenzen met Duitsland en België leveren uitdagingen op. Als providers het qua dekking ideale land mochten tekenen, zou dat er waarschijnlijk zo uitzien als Nederland."        

Wat helpt is dat ons land sinds de komst van Tele2 vier providers telt, waardoor de concurrentie wordt aangejaagd. Waar andere landen vaak maximaal drie spelers kennen, moeten in ons land alle providers zich onderscheiden.

Volgens Wokke is het onderzoek van P3 betrouwbaar. ,,Hun methodiek is grondig, in elk land testen ze op exact identiek. Het geldt in de telecomsector als één van de meest betrouwbare benchmarks."

Winnaar
Wel heeft hij één aanmerking. ,,Nu de resultaten zo close zijn en binnen de statistische foutmarge lijken te vallen, is het vreemd dat P3 een duidelijke winnaar aanwijst. Een ander testbureau deed dat eerder niet." Het gaf T-Mobile vorig jaar - toen de verschillen ook al klein waren - de kans om maanden reclame te maken, aldus Wokke.

P3 is het deels eens met de kritiek, maar stelt dat T-Mobile er dit jaar duidelijk genoeg bovenuit steekt. Dat geldt niet voor het verschil tussen Vodafone en KPN, erkent Ekmen. ,,We overwegen om geen winnaar meer aan te wijzen als er slechts vijf punten of minder verschil tussen operators bestaat."

Ook P3 ziet in het relatief hoge aantal providers een reden voor de goede prestaties. Tegelijk is een klein, dichtbevolkt land niet perse eenvoudiger te dekken, stelt Ekmen. ,,Het grote aantal inwoners betekent dat het moeilijker is om goed bereik te houden. In dunbevolkte landen is de druk op het netwerk beduidend lager."

Toekomst
In de toekomst verwacht P3 dat de afstand tussen Nederland en andere landen kleiner wordt. ,,Zowel in Europa als in ontwikkelingslanden." Het bureau probeert ondertussen de test te verbeteren en voegt komend jaar verder een onderzoekscomponent toe. Via een aantal apps gaat het het bereik van KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone continu in de gaten houden, 365 dagen per jaar.

Ekmen is benieuwd hoe de Nederlandse markt zich verder ontwikkelt. ,,Het is met name interessant om te zien hoe providers omgaan met uitdagingen als het internet of things en autonoom rijdende voertuigen."

Platteland kent nog tientallen gaten

Volledig scherm
© Frank de Roo

Alle topscores voor de Nederlandse providers ten spijt dekken de bijna 44.000 mobiele masten nog steeds niet alle gebieden. Er zijn nog steeds plekken waar het mobiele bereik matig of slecht is. Een enquete van de NOS en regionale omroepen leverde eind vorig jaar een stroom van 23.000 reacties op, met name uit Drenthe, Noord-Brabant en Zeeland. Vaak betreft het tientallen kleine(re) gemeenten als Westerveld, Baarle-Nassau, Zaltbommel en Wilhelminaoord.

Dat de dekking gaten kan vertonen ligt mede aan de wettelijke eisen: providers voldoen aan de voorwaarde van landelijke dekking als ze 95 procent van de bevolking coveren. In praktijk ligt dat percentage aanzienlijk hoger, bij KPN bijvoorbeeld ruim 99 procent. Providers wijzen onder meer naar gemeenten die moeilijk doen bij het plaatsen van hoge masten. Minister Kamp (EZ) wil daarom dat er bij toekomstige frequentieveilingen een dekkingsverplichting komt voor dunbevolkte gebieden.