Volledig scherm
Wachten tot een mooie baan voorbij komt, alleen ingenieurs en IT’ers hebben die luxe nog. © ANP XTRA

Alleen ingenieur en IT’er krijgen nog banen aangeboden

Voor het tweede kwartaal op rij is sprake van afkoeling van de arbeidsmarkt. Het aantal werknemers dat wordt benaderd voor een nieuwe baan is het laatste kwartaal gestagneerd. 

Die stagnatie is de belangrijkste voorspeller van schaarste op de arbeidsmarkt, meldt Intelligence Group die analyses en data levert over de Europese arbeidsmarkt.

Volgens het Rotterdamse onderzoeksbedrijf zouden alleen ingenieurs en IT-specialisten nog achterover kunnen leunen tot er een mooie aanbieding voorbijkomt. Sollicitanten voor een baan in de verkoop, marketing of functies in de financiële sector moeten weer zelf op zoek naar een baan.

Werkgevers zijn minder geneigd om een vast contract te geven. In het tweede kwartaal van dit jaar werden minder vaste contracten toegekend dan in het eerste kwartaal van 2019. Het aantal tijdelijke contracten is juist toegenomen. Wel zijn de vooruitzichten op een vast contract voor een flexmedewerker nog steeds gunstig.

Minister Wouter Koolmees (Werkgelegenheid) kondigde vorig jaar in deze video nog aan dat er meer vaste contracten moesten komen:

  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’