Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Allez, wilt gij nog 'ne latte

koffiestad AntwerpenKoffie hoort net zo bij Antwerpen als Rubens en De Koninck-bier. De oudste koffiehuizen dateren uit de 19de eeuw, de nieuwste zijn van gisteren.

9.30 uur. Aankomst

Volledig scherm
© Hans Avontuur

Uit & thuis

De reis
Antwerpen ligt op 125 kilometer rijden vanaf Utrecht en is uitstekend bereikbaar met de trein. Deze stopt midden in het centrum. Het station is een bezienswaardigheid op zich. Kaartjes via nsinternationaal.nl

Het verblijf
Wie langer dan een dag naar Antwerpen wil, heeft ruime keuze uit accommodaties. Van grote zakenhotels tot kleine boutiquehotels. Kijk vooral waar in de stad je wilt verblijven. Park Inn op het Koningin Astridplein is een fijn hotel midden in het centrum. Of kies een van de leuke b&b's in Het Zuid, zoals Au Lit Jerome, De Witte Nijl of Because the Night.

Ter plaatse
De Antwerpen Card biedt toegang tot tal van musea en het openbaar vervoer. €27 voor 24 uur. Er zijn ook kaarten voor 48 en 72 uur.

Meer informatie
visitantwerpen.be;
antwerpenkoekenstad.be;
toerismevlaanderen.nl

Valse start. Voor de koffie die in de trein wordt geschonken hebben ze in Antwerpen een mooie naam: nonnenkespis. Water met een kleurtje. Bij aankomst dus rap naar een koffiebar voor een goede cappuccino, doppio latte of machoco, met Belgische chocolade. Als dat ergens kan, is het hier wel, de stad met een haven waar 250.000 ton koffiebonen ligt opgeslagen, goed voor 27 miljard kopjes koffie. Een wereldrecord.

Over de statige De Keyserlei en Meir is het niet ver lopen naar Cuperus. Het koffiehuis uit 1823 is een hippe bar van nu geworden. Strakke lijnen, stoer hout, industriële materialen. Je bestelt een koffie aan de lange bar en zoekt daarna een plek op een van de drie etages. Aan het raam om mensen te kijken, of aan de grote tafel om nog wat te werken of te studeren op de laptop.

,,Een jong publiek heeft de koffie herontdekt'', zegt Piet de Lombaerde, die onderzoek doet naar het recente verleden van Antwerpen. ,,In de jaren 70 werd koffiedrinken hier als ouderwets beschouwd. Op sterven na dood. Maar zie, de barretjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Jonge mensen gaan niet op café voor een pintje, maar drinken samen koffie in een coole bar.''