Volledig scherm
Trump: lagere belasting voor rijken. © Photo News

Amerikaanse rijken tegen Trump: laat ons veel meer belasting betalen

Lagere belastingen en zorghervormingen die vooral gunstig uitpakken voor de rijken. Bij vermogende Amerikanen zouden deze plannen van president Trump goed moeten vallen, maar verrassend genoeg willen juist miljonairs méér belasting betalen.

Quote

Als zakenman wil je dat mensen iets te besteden hebben. Als je bier, ijs of schoenen verkoopt, heb je wel mensen nodig die zich jouw product kunnen veroorlo­ven

Morris Pearl, voormalig managing director investeringsfonds BlackRock

Als de Amerikaanse zorgwet verandert zoals een groot deel van de Republikeinse Partij in gedachten had, zouden mensen als Stephen Prince minder belasting gaan betalen. ,,Ik wil hem niet", schrijft de steenrijke ondernemer in een blog over de belastingverlaging.

President Trump zou Prince vermoedelijk oerstom vinden: hij noemde het vorig jaar 'slim' dat hij mogelijk jaren geen federale inkomstenbelasting heeft betaald. Maar Prince is lid van een club Amerikanen die willen dat de overheid in Washington juist een gróter deel van hun weelde opeist. De Patriotic Millionaires, noemen ze zich.

Op dit moment gebeurt het tegenovergestelde: de regering Trump is van plan te snijden in belastingen voor bedrijven en grootverdieners. De Republikeinse partijtop schrapt het liefst ook de door Obama ingevoerde belastingen op hogere inkomens die helpen om medische zorg voor mensen met lage inkomens te betalen. Zo'n extraatje voor rijken ten koste van zorg voor armen riep zoveel weerstand op dat de zorgbelastingen in een nieuwe versie van het wetsvoorstel vooralsnog blijven.

De Republikeinen verdedigen hun plannen met de theorie dat minder belastingen leiden tot meer economische groei. En daar profiteert ook de minder bedeelde Amerikaan van.

Onrust

Maar bij Morris Pearl gaat dat er niet in. Het werkt niet, zegt de voormalig managing director van investeringsfonds BlackRock en voorzitter van de Patriotic Millionaires: de rijken rijker laten worden, om de rest van het land minder arm te maken. Veel economen zijn het met hem eens. Het Internationaal Monetair Fonds berekende dat grote inkomensongelijkheid en de onrust die dat oplevert bedreigingen zijn voor economische groei.

Het is juist in het belang van rijke burgers om de portemonnee van mensen met een lager inkomen te vullen, zegt Pearl. ,,Als zakenman wil je dat mensen iets te besteden hebben. Als je bier, ijs of schoenen verkoopt, heb je wel mensen nodig die zich jouw product kunnen veroorloven."

Rijken veranderen hun levensstijl niet na belastingverlaging. Maar wie elke maand dubbeltjes telt, schetst de voorzitter, zal meer geld uitgeven bij een meevaller. Een keer extra naar de kapper, vaker nieuwe kleren - zo profiteren bedrijven en groeit de economie.

Morele kwestie

Quote

Iedereen laten betalen wat hij zelf wil, dat werkt niet

Morris Pearl, voormalig managing director investeringsfonds BlackRock

Het is een morele kwestie. De patriottische miljonairs zijn ervan overtuigd dat ze succesvol konden zijn dankzij de overheid die bijvoorbeeld infrastructuur, onderwijs en een rechtssysteem verzorgt. Dus is het zaak om daar op z'n minst evenveel aan mee te betalen als ieder ander, vinden ze. Dat gebeurt nu niet.

Morris Pearl is gepensioneerd en verdient geld met investeringen. Hij betaalt over zijn opbrengst zo rond de 20 procent belasting, zegt hij. Amerikanen die dagelijks naar hun werk gaan, betalen tot bijna 40 procent. ,,Dat vind ik niet eerlijk.''

Trump beloofde in zijn campagne bepaalde inkomsten uit investeringen voortaan hetzelfde te behandelen als het inkomen van een leraar of politieagent. Maar in het eerste belastingplan werd dit niet genoemd. Dus lobbyen de miljonairs in Washington om de Republikeinse partij eraan te herinneren dat Trump is gekozen als redder van de gewone Amerikaan, niet als beschermheer van Wall Street.

Belachelijke kritiek

Dat is nog niet zo makkelijk. Toen Dal LaMagna, rijk geworden met de verkoop van pincetten en aanrechtbladen, namens de Patriotic Millionaires te gast was bij de huiszender van de rechts Amerika, Fox News, kreeg hij maar één vraag. De presentator wilde weten waarom hij zelf niet gewoon wat meer overmaakte naar de belastingdienst. Dan hoefde hij andere Amerikanen niet lastig te vallen met belastingverhoging. ,,Belachelijke kritiek'', reageert Morris Pearl. ,,Iedereen laten betalen wat hij zelf wil, dat werkt niet. De kosten moeten eerlijk verdeeld worden. En dan ben ik absoluut bereid om een hoger tarief te betalen. Hetzelfde tarief als mensen die echt werken.''

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.