Volledig scherm
PREMIUM
© Pim Ras Fotografie

'Amsterdam is een kermis, maar dat hebben bewoners met Airbnb zelf veroorzaakt'

Interview Corendon-baasCorendon-baas Atilay Uslu bezit in 2018 meer dan 1.000 hotelkamers in Amsterdam. Die stad zucht en kraakt, net als steeds meer bestemmingen, onder de toeristen. ,,Met Airbnb hebben Amsterdammers het probleem zelf gecreëerd.''

Quote

Eerst zijn landen hongerig naar toeristen. Als die er eenmaal zijn, zien ze ze als een probleem

Bovenaan het menu van restaurant Cor & Don's in Corendons Vitality Hotel in Amsterdam prijkt de Attila de Hun: een shoarmaburger met knoflooksaus volgens het 'beroemde geheime recept' van Corendon-eigenaar Atilay Uslu (49). De meest succesvolle Turkse Nederlander heeft nooit een geheim gemaakt van zijn nederige afkomst.

Na allerlei baantjes, van pizzabakker tot medewerker in een drukkerij, leende Uslu in 1990 geld om in Haarlem een shoarmazaak te kopen. Toen die - met dank aan zijn lokaal befaamde knoflooksaus - een succes was, richtte hij een reisbureautje op. Daarmee veroverde de zakenman snel terrein als no-nonsense Turkijespecialist.

Maar het Corendonimperium is niet af met een luchtvaartmaatschappij en reisorganisatie die inmiddels 650.000 vakantiegangers vervoert naar bestemmingen in twintig verschillende landen. Uslu bouwt aan een eigen hotelketen. Zo transformeert hij momenteel een voormalig Sonykantoor in Badhoevedorp tot een viersterrenhotel met meer dan 600 kamers.

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’