Volledig scherm
Amsterdam behoort wederom tot een van de meest bezochte steden ter wereld. © ANP

Amsterdam weer in top 25 meest bezochte steden ter wereld

Amsterdam behoort weer tot de 25 meest bezochte steden ter wereld. Met bijna 8,5 miljoen bezoekers in 2018 staat onze hoofdstad op de 23ste plek.

In het rapport van Euromonitor International stond Amsterdam vorig jaar ook al in de Top 100 City Destinations. Dit jaar noteerde het onderzoeksbureau ruim 600.000 bezoekers meer voor de stad. Sinds 2012 is Amsterdam vier plekken gestegen in de lijst. De top honderd rekent alleen toeristen mee die ook in de stad blijven overnachten. 

Op plek één in de lijst staat de Aziatische stad Hong Kong met bijna 30 miljoen bezoekers in het afgelopen jaar. 

60 miljoen toeristen in 2030

In oktober kwam het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) nog met duizelingwekkende cijfers over het Amsterdamse toerisme. 

Volgens het NBTC zal de komende jaren het aantal toeristen in Nederland met 50 procent toenemen. Voor Amsterdam zou dat betekenen dat er - inclusief dagjesmensen - op basis van de nieuwe voorspellingen in 2030 gerekend moet worden op bijna 32 miljoen bezoekers. In Amsterdam stond de teller eind 2017 op zo’n 21 miljoen bezoekers.

De gevolgen voor Amsterdam zijn volgens toerismedeskundige Stephen Hodes dat de stad onleefbaar dreigt te worden. ,,Bewoners zuchten nu al onder de gevolgen van het massatoerisme: de stad wordt langzaam onbegaanbaar én onbetaalbaar’’, zei hij eerder dit jaar. 

De gemeente Amsterdam erkent dat de snelle groei van het toerisme een probleem is, en zegt al maatregelen te overwegen, zoals toeristenbelasting voor cruisereizigers en beperking van de groei van het aantal hotels.