AOW-leeftijd gaat met drie maanden omhoog
UpdateDe AOW-leeftijd gaat in 2022 met drie maanden omhoog voor iedereen die na 1954 geboren is. Reden daarvoor is de stijgende levensverwachting. Als die in dit tempo doorgaat, ligt de pensioenleeftijd in 2025 mogelijk al op 68 jaar. Het is de eerste keer dat de automatische verhoging van de AOW-leeftijd wordt toegepast.
Slecht op de hoogte
Overheidsplatform Wijzer in geldzaken stelde vandaag vast dat weinig Nederlanders goed op de hoogte zijn van de verschuiving van de AOW-leeftijd. Uit onderzoek onder 1038 Nederlanders van 22 tot 66 jaar bleek dat ruim drie op de vijf het moment waarop ze AOW zullen krijgen te vroeg inschatten. Onder jongeren geldt dat voor bijna 90 procent van de ondervraagden.
Wat is jouw verwachte AOW-leeftijd? Reken het uit met deze tool.
In 2012 is afgesproken dat de pensioenleeftijd automatisch met drie maanden omhoog gaat als de levensverwachting stijgt. Daarbij is de basisregel dat ouderen gemiddeld achttien jaar AOW ontvangen. Zo'n automatische verhoging moet vijf jaar van tevoren worden aangekondigd.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat weten dat onder bepaalde voorwaarden een overbruggingsuitkering mogelijk is voor mensen die zich niet hebben kunnen voorbereiden op de verhoging van de AOW-leeftijd. Het gaat daarbij om mensen met een laag inkomen, die al deelnemen aan vut of prepensioen.
Omstreden
In 2012 besloot de politiek de pensioenleeftijd geleidelijk te verhogen van 65 naar 67 jaar. Het huidige kabinet van VVD en PvdA besloot bij zijn aantreden later in datzelfde jaar de verhoging versneld in te voeren.
De verhoging van de leeftijd is omstreden. De PVV en 50PLUS willen de verhoging terugdraaien. Maar dat kost volgens het Centraal Planbureau veel geld. De pensioenleeftijd terugbrengen naar 65 jaar zou jaarlijks 12 miljard euro kosten. De PvdA wil een flexibele AOW waarbij je tegen een korting weer op je 65e kunt stoppen, zo staat haar verkiezingsprogramma.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
14
Loonsverhoging KLM is volgens bonden sigaar uit eigen doos
Luchtvaartmaatschappij KLM verhoogt alsnog alle lonen voor haar medewerkers. Nadat in coronatijd afgesproken loonsverhogingen werden bevroren vanwege de noodhulp die het bedrijf ontving, krijgen KLM’ers er nu 5 procent bij. -
PREMIUM12
Energiebedrijven bellen weer, met de keuze tussen duur en peperduur
Heel voorzichtig proberen enkele energiebedrijven weer nieuwe klanten binnen te hengelen. Maar of het verstandig is om op hun aanbod in te gaan weet niemand. ,,Let goed op of de prijs met of zonder btw-verlaging is.” -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
-
36
Gevoelige verliezen cryptovaluta: ‘Die 20 procent rente is natuurlijk te mooi om waar te zijn’
Het was gooi- en smijtwerk op de cryptomarkt deze week. Bitcoin en andere cryptomunten leden gevoelige koersverliezen. Beleggers zagen de waarde van hun beleggingen met miljarden dalen. -
Oproep
Stellen gezocht voor een rubriek in weekendmagazine Mezza
-
PREMIUM
Moeten vrouwen energietransitie leiden? ‘Vertrouwde mannelijke aanpak werkt niet meer’
Zijn vrouwen geschikter om de energietransitie te leiden dan mannen? Gewaagde vraag, maar Dorine Bosman, jarenlang in dienst van Shell en nu directeur in de Amsterdamse haven, wil hem wel beantwoorden.