'AOW-leeftijd verhogen tot minstens 69 jaar'
PENSIOENDoor de toegenomen levensverwachting moet de AOW-leeftijd geleidelijk worden verhoogd tot minstens 69 jaar in 2040. Dat concludeert econoom Willem Heeringa van Tilburg University in een promotieonderzoek. Gebeurt dat niet, dan zouden de AOW-premies omhoog moeten of het ouderdomspensioen moeten worden versoberd.
Sinds de introductie van het pensioenstelsel in 1957 leven Nederlanders gemiddeld langer en krijgen ze minder kinderen. Daarbij zijn mannen minder gaan werken, maar vrouwen juist meer.
De toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen weegt echter niet op tegen de negatieve effecten van de daling van het geboortecijfer en de afgenomen arbeidsparticipatie van mannen, stelt Heeringa.
De econoom stelt ook vast dat Nederlandse pensioenfondsen de pensioenpremies van jongeren risicovoller zouden moeten beleggen dan die van ouderen. Meer in aandelen beleggen levert voor de jongere generatie uiteindelijk meer op.
Brandbrief FNV
Vakbond FNV schreef vorige week nog een brandbrief aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken, met het advies de AOW-leeftijd te bevriezen op 65 jaar. Mensen met zware beroepen halen nu hun pensioen al niet, stelde de vakbeweging. Ook werkgevers zijn van mening dat er een nieuwe regeling voor deze groep werkenden moet komen.
,,Als we niets doen, raken elk jaar meer oudere werknemers met zware beroepen arbeidsongeschikt. We moeten de lat niet zo snel verhogen dat de groep die het niet haalt blijft groeien'', meent FNV-bestuurder Tuur Elzinga, die een definitieve bevriezing voorstaat. Op dit moment zou de leeftijd tot 2022 stijgen naar 67 jaar en drie maanden.
Probleem oplossen
Hoewel de politiek en de werkgevers toegeven dat het probleem rond het pensioen van mensen met een zwaar beroep dient te worden opgelost, staan de regeringspartijen minder positief tegen het voorstel van de FNV. ,,Wil je zorgen dat de AOW betaalbaar blijft, dan moet je de gemaakte afspraken over stijging van de AOW-leeftijd nakomen'', reageerde CDA-Kamerlid Evert-Jan Slootweg.
Volgens minister Koolmees, die vorige week wel besloot de WAO-leeftijd in 2023 niet te verhogen, kost het miljarden per jaar om de AOW-leeftijd te bevriezen of te verlagen. ,,Dat is onverstandig en onbetaalbaar.'' Jongeren zouden de dupe zijn van zo'n wijziging. ,,Die betalen daarvoor de rekening." Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
27
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken
Het streekvervoer gaat vanaf volgende week maandag opnieuw landelijk staken, deze keer vijf dagen achtereen. Dat melden vakbonden CNV en FNV, nadat werkgevers niet hadden gereageerd op hun ultimatum. De cao waarvoor gestaakt wordt heeft betrekking op 13.000 werknemers, met name buschauffeurs. -
Duitse vastgoedreus legt nieuwbouwprojecten in 2023 stil
Vonovia, de grootste ontwikkelaar van huurwoningen in Duitsland, staakt de voor dit jaar geplande nieuwbouwprojecten. Het bedrijf wijst naar dure bouwmaterialen en hoge leenrente als oorzaak. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
PREMIUM
Weer klap bij Philips: alleen al in Nederland mogelijk meer dan duizend banen op de tocht
Philips kondigt maandag opnieuw een ingrijpende reorganisatie aan. Alleen al in Nederland zou het gaan om meer dan duizend banen, melden bronnen rond het concern. Philips koerst af op een verlies van ruim 1,5 miljard euro over het afgelopen jaar.
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
-
-
PREMIUM8 vragen2
Even wachten met huis kopen nu de prijzen dalen, of juist niet?
De huizenprijzen dalen hard, wat te doen als je wilt kopen of verkopen? Wachten of niet? Acht vragen en antwoorden. -
PREMIUMTENNET
Hoogspanning rond miljardendeal: verkoopt Nederland zijn 'kip met de gouden eieren'?
Personeel van staatsbedrijf TenneT is fel gekant tegen de voorgenomen opsplitsing van het bedrijf. Op dit moment onderhandelt het kabinet daarover met de Duitse regering. Bij die deal staan tientallen miljarden op het spel.