Volledig scherm
FNV-lid tijdens een actie voor een flexibele AOW voor mensen met zware beroepen. © ANP

'AOW-leeftijd verhogen tot minstens 69 jaar'

PENSIOENDoor de toegenomen levensverwachting moet de AOW-leeftijd geleidelijk worden verhoogd tot minstens 69 jaar in 2040. Dat concludeert econoom Willem Heeringa van Tilburg University in een promotieonderzoek. Gebeurt dat niet, dan zouden de AOW-premies omhoog moeten of het ouderdomspensioen moeten worden versoberd.

Volledig scherm
Willem Heeringa © Privéfoto/LinkedIn

Sinds de introductie van het pensioenstelsel in 1957 leven Nederlanders gemiddeld langer en krijgen ze minder kinderen. Daarbij zijn mannen minder gaan werken, maar vrouwen juist meer.

De toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen weegt echter niet op tegen de negatieve effecten van de daling van het geboortecijfer en de afgenomen arbeidsparticipatie van mannen, stelt Heeringa.

De econoom stelt ook vast dat Nederlandse pensioenfondsen de pensioenpremies van jongeren risicovoller zouden moeten beleggen dan die van ouderen. Meer in aandelen beleggen levert voor de jongere generatie uiteindelijk meer op.

Brandbrief FNV

Vakbond FNV schreef vorige week nog een brandbrief aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken, met het advies de AOW-leeftijd te bevriezen op 65 jaar. Mensen met zware beroepen halen nu hun pensioen al niet, stelde de vakbeweging. Ook werkgevers zijn van mening dat er een nieuwe regeling voor deze groep werkenden moet komen.

Volledig scherm
Minister Wouter Koolmees © ANP XTRA

,,Als we niets doen, raken elk jaar meer oudere werknemers met zware beroepen arbeidsongeschikt. We moeten de lat niet zo snel verhogen dat de groep die het niet haalt blijft groeien'', meent FNV-bestuurder Tuur Elzinga, die een definitieve bevriezing voorstaat. Op dit moment zou de leeftijd tot 2022 stijgen naar 67 jaar en drie maanden.

Probleem oplossen

Hoewel de politiek en de werkgevers toegeven dat het probleem rond het pensioen van mensen met een zwaar beroep dient te worden opgelost, staan de regeringspartijen minder positief tegen het voorstel van de FNV. ,,Wil je zorgen dat de AOW betaalbaar blijft, dan moet je de gemaakte afspraken over stijging van de AOW-leeftijd nakomen'', reageerde CDA-Kamerlid Evert-Jan Slootweg. 

Volgens minister Koolmees, die vorige week wel besloot de WAO-leeftijd in 2023 niet te verhogen, kost het miljarden per jaar om de AOW-leeftijd te bevriezen of te verlagen. ,,Dat is onverstandig en onbetaalbaar.'' Jongeren zouden de dupe zijn van zo'n wijziging. ,,Die betalen daarvoor de rekening." Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.