Volledig scherm
© REUTERS

Apple is officieel 1.000.000.000.000 (biljoen) dollar waard

UpdateDe marktwaarde van technologiereus Apple is vanmiddag de magische grens van 1 biljoen Amerikaanse dollar (twaalf nullen!) gepasseerd. Nooit eerder was een bedrijf zoveel waard.

Lamborghini sportauto.
Volledig scherm
Lamborghini sportauto. © EPA
Mickey Mouse (L) and Minnie Mouse.
Volledig scherm
Mickey Mouse (L) and Minnie Mouse. © EPA
Quote

Wat ik zou doen als ik Jobs was? Ik zou de tent sluiten en de aandeelhou­ders hun geld teruggeven

Michael Dell in 1997

1 biljoen is een duizelingwekkende hoeveelheid geld. Laten we het eens uitgeven. 

Stel je koopt álle huizen die momenteel op Funda staan. Dat zijn er nu 106.467 met een gemiddelde prijs van 273.000 euro. Exclusief kosten koper ben je een dikke 29 miljard euro kwijt, omgerekend 34 miljard Amerikaanse dollar. Dan blijft er nog 966 miljard dollar over.

We kopen Shell (altijd al willen hebben) voor 292 miljard, dan blijft er nog 674 miljard dollar over.

Wat moeten we met die benzine? We schaffen ook de Volkswagen Groep (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, Scania en MAN) voor 73 miljard dollar. Blijft er nog 601 miljard over.

Maar al die auto’s, al die files? We kopen ook Boeing erbij voor 202 miljard dollar. Blijft er nog 399 miljard dollar over.

Tesla dan, voor het milieu. 50 miljard. Blijft er nog 349 miljard euro over.

The Walt Disney Company voor 167 miljard. We hebben nog 182 miljard over.

Philips, onze nationale trots, voor 42 miljard Amerikaanse dollar. De bodem komt in zicht, we hebben nog maar 140 miljard dollar te spenderen.

Biertje? Heineken kost ons 60 miljard. Nog 80 miljard over om stuk te slaan.

Koopmoe

Dozen met Heineken bier.
Volledig scherm
Dozen met Heineken bier. © ANP KOEN VAN WEEL
De iPhone X.
Volledig scherm
De iPhone X. © ANP

Dell natuurlijk. Al is het maar omdat Michael Dell in 1997, toen Steve Jobs terugkeerde bij een zieltogend Apple, zei: ,,Wat ik zou doen als ik Jobs was? Ik zou de tent sluiten en de aandeelhouders hun geld teruggeven.’’ Dell kost nu 58 miljard. Nog 22 miljard om uit te geven van ons biljoen.

Alle Nederlanders een glimmende iPhone X natuurlijk, dat kost 17 miljard.

Nog 5 miljard te gaan. Die houden we in kas. We zijn koopmoe.

Samengevat. Voor 1 biljoen dollar koop je: alle huizen op Funda, Shell, de Volkswagen Groep, Boeing, Tesla, Walt Disney, Philips, Heineken, Dell, 17 miljoen iPhones en dan blijft er nog een aardig zakcentje over.

Nog een vergelijking: een arm land als Burundi moet duizend jaar werken om een biljoen te vergaren. Maar ook het rijke Nederland zou zestien maanden lang iedere verdiende cent opzij moeten zetten om Apple te kunnen kopen. Hadden we dat maar in 1980 gedaan. Wie toen voor 3000 dollar aandelen kocht, had nu dik 1,5 miljoen dollar bij kunnen schrijven.

Apple koopt Apple

Apple presenteerde weer goede cijfers en de koers schoot omhoog. Alleen Apple staat in de weg van Apple. Het bedrijf weet van gekkigheid niet wat het moet doen met de overvolle spaarrekeningen (er staat zo’n 285 miljard dollar op) en koopt zelf aandelen op in een tempo dat hoger ligt dan de waardestijging van het aandeel. Zo remt het bedrijf de eigen waarde.

Apple zal boven de grens van 1 biljoen niet lang alleen zijn. Amazon, Microsoft en Alphabet zijn ook hard op weg en inmiddels tussen de 810 en 880 miljard Amerikaanse dollar waard.

Bekijk ook: Apple introduceert robot Daisy

  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”