Volledig scherm
© AFP

Apple komt met eigen Netflixdienst

Wie uitgekeken is op Netflix, kan straks ook terecht bij Apple. De iPhonemaker komt met een eigen streamingdienst met tv-programma’s en films. Met de aankondiging ontkracht de techreus eerdere geruchten dat Apple zou azen op Netflix of Disney.

Tijdens een techconferentie maandagavond zei Apple minder series te willen produceren dan bijvoorbeeld Neftlix, maar vooral hele goede. ,,We focussen op kwaliteit, niet op kwantiteit'', aldus Eddy Cue, hoofd van Apple Software en Services en verantwoordelijk voor onder andere iTunes Store en Apple Music.

Om die ambitie te kunnen waarmaken, heeft de techreus een aantal experts op het gebied van videostreaming en videoproducties weten binnen te halen, onder wie twee experts die werkzaam waren bij Sony Pictures. Een team van zo'n veertig man moet nu het netwerk van Apple uitbreiden en ervoor zorgen dat Apple de beste content brengt.

Het bedrijf zou al de rechten op diverse nieuwe shows hebben verworven. In een toelichting benadrukte Cue geen plannen te hebben om grote overnames te doen. Wel maakte hij bekend een kleiner bedrijf te hebben overgenomen: Texture, een Netflix van magazines. Deze app geeft voor tien dollar per maand toegang tot ruim 200 magazines.

Concurrentie

Hoewel Netflix nog altijd de nummer één is op het gebied van video-on-demand, staan andere aanbieders - Disney, Amazon, HBO, Hulu en nu ook Apple - te trappelen om een deel van de koek op te eisen. 

Zo kondigde Disney bijvoorbeeld recent aan zijn eigen kanalen te starten: een voor sport en een voor familieprogramma's. Op die laatste zijn bijvoorbeeld de animatiefilms van Disney te zien. Wat de partijen sowieso gemeen hebben, is dat ze beloven om eigen unieke content te bieden, die exclusief te zien is voor de abonnees. 

In Nederland besteedden van de 2,6 video-on-demandkijkers vorig jaar een derde van hun tijd bij Netflix, zo bleek eerder uit een onderzoek van Multiscope.