Volledig scherm
Apple-refurbisher Leapp ging vrijdag failliet © Eddy Jansen

Apple-oppoetser Leapp failliet door expansiedrift

Leapp is vrijdag door de rechtbank Amsterdam failliet verklaard, nadat de refurbisher van iPhones en andere Apple-producten eerder op de dag uitstel van betaling aanvroeg. Alle 24 zaken in Nederland zijn gesloten. De website is niet bereikbaar.

Leapp, de naam Apple door elkaar gehusseld, had nota bene in april in Delft nog een nieuwe vestiging geopend. De keten opende in 2011 zijn deuren en zat onder meer in Almere, Den Haag, Haarlem, Groningen, Breda en Eindhoven. Circa 200 medewerkers zijn gedupeerd door het bankroet.

Volgens oprichter Rogier van Camp is de grote expansiedrift de refurbish-specialist fataal geworden. Door de snelle uitbreiding van de laatste jaren is Leapp door zijn geld heen en het is afgelopen maanden niet gelukt om nieuw kapitaal aan te trekken.

Lange tijd was Van Camp, positief over de kansen zegt hij tegen vakmedium Retailnews.nl ,,Maar door een te kort tijdsbestek is het ons helaas niet tijdig gelukt om met alle betrokken partijen overeenstemming te bereiken." 

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Oprichter Rogier van Camp in zijn Leapp Store in Eindhoven © Irene Wouters

Doorstart

Vorig jaar liet Van Camp tegenover De Ondernemer nog weten van Leapp een Europese speler te willen maken. Tegelijk gaf hij toe dat de snelle groei ook uitdagend bleek. ,,Eerlijk gezegd heb ik geen zicht meer op alles. En dat is ook precies de bedoeling." Momenteel onderzoekt de curator de mogelijkheden van een doorstart. In de tussentijd blijven de winkels van Leapp echter dicht.

Afgelopen jaren groeiden refurbish-specialisten als kool, mede doordat de topmodellen smartphones van Apple en Samsung steeds duurder worden. Steeds meer Nederlanders kiezen daarom voor een opgepoetste smartphone. Naast Leapp zijn er in Nederland ketens als Forza, Renewd en Swoop.

Die bieden inmiddels twee jaar garantie op de door hen opgepoetste toestellen. De kwaliteit wordt ook beter, mede door de inzet van een robot. Wereldwijd zullen er in 2020 ruim 220 miljoen gebruikte smartphones worden verhandeld, een markt van jaarlijks 26 miljard euro. 

Volledig scherm
De refurbish-robot van Leapp concurrent Forza. © Koen Verheijden