Archieffoto van een protestdemonstratie van arbeidsongeschikten in Den Haag.
Volledig scherm
Archieffoto van een protestdemonstratie van arbeidsongeschikten in Den Haag. © Ed Oudenaarden

Arbeidsongeschikten verdienen steeds minder dan werkenden, CNV wil belastingvoordeel

De inkomens van arbeidsongeschikten lopen steeds verder achter op de inkomens van werkenden. Vakbond CNV wil dat ze daarvoor gecompenseerd worden.

103 reacties

 • Ellis Munsters

  1 maand geleden
  Beste Kabinet Ik ben nu 65 alleenstaand en zeker al 10 jaar duurzaam arbeidsongeschikt Heb vanaf mijn 16e gewerkt weliswaar vaak parttime ook ivm kinderen En nu moet ik rondkomen van €1038 euro Dat is niet mogelijk in de ze tijd Ik heb hier niet voor gekozen en ben te zwak om n beetje bij te verdienen In de WW en bijstand ben je normaal gezien gezond en kun je bijverdienen zwart of wit dat laat ik in het midden Maar wij zieken kunnen niets Arbeidskorting zou mij uit de nood kunnen redden
 • Eric Bolles

  2 maanden geleden
  Ik werk mijn week helemaal vol als gezond mens Maar als ik als arbeidsongeschikte volledig door de staat en daarmee de belastingbetaler onderhouden kan worden, stop ik er vandaag nog mee. Dan heb ik ineens een oneindige burnout ofzoiets.
 • marian Vroede

  2 maanden geleden
  Ik vraag mij dus af hoe dat met mensen in de bijstand zit die arbeidsongeschikt zijn en hoge zorgkosten hebben. Die kunnen dus écht niet werken (dat wordt goed gecontroleerd) en ook geen vrijwilligers werk want indien men kan werken krijgt men een boete/gekort als er niet gesolliciteerd wordt. Heeft het CNV daar óók aan gedacht? i.p.v velen WAO's die ik voorbij ziet fietsen, ziet klussen etc. Wajongers krijgen gehandicapten korting van rond de €700 per jaar en wat inkomsten uit werk houden.
 • marian Vroede

  2 maanden geleden
  Is niet waar wat het CNV schrijft. Ik weet van vele mensen die UWV krijgen dat ze vrijwilligerswerk doen en dus een aantal uren kunnen werken (uitzonderingen nagelaten!). Daarintegen voor velen in de bijstand is er juist geen vooruitzicht : in de bijstand zitten veel arbeidsongeschikten/zieken. Er is daar goede controle in. Veel beter dan bij het UWV waar veel keuringsartsen tekort zijn.
 • Karel Tichmann

  2 maanden geleden
  In totaal zijn 816.000 Nederlanders geheel of deels arbeidsongeschikt. Per 100.000 inwoners is dit het hoogste aantal in de hele Europese Unie. Nederland draagt de afgelopen jaren steeds meer geld af dan het ontvangt. Zo betaalde Nederland volgens het Rijksjaarverslag van het ministerie van Buitenlandse Zaken netto rond de 9,7 miljard over 2021. Nederland is per saldo dus een nettobetaler. Nederland betaalt relatief meer dan andere landen en krijgt er weinig voor terugbetaald.