Volledig scherm
Topman Steven van der Heijden van Corendon. © ANP

Baas Corendon noemt Lelystad Airport ‘een aanfluiting’

Corendon-topman Steven van der Heijden is niet zonder meer van plan om met zijn airline vanaf Lelystad Airport te gaan vliegen. In een interview met reisvakblad TravMagazine uit hij harde kritiek op de vakantieluchthaven, die in 2020 de deuren moet openen. ,,Een absolute aanfluiting.”

Van der Heijden hekelt vooral de in zijn ogen voorzichtige groeimogelijkheden van de luchthaven. ,,Zelfs áls Lelystad opengaat, en dat is nog maar de vraag, dan is dat in eerste instantie met 4000 vliegbewegingen per jaar”, zegt Van der Heijden. ,,Dat is 0,8 procent van de capaciteit van Schiphol. Waar hebben we het over? Dat betekent minder dan zes retourvluchten per dag. Als je daar drie vliegtuigen neerzet, vlieg je heel Lelystad vol. Dat is een absolute aanfluiting.”

Overloopluchthaven

Lelystad Airport gaat fungeren als overloopluchthaven van Schiphol. Goedkope vakantievluchten verkassen van Schiphol naar Flevoland. De vrijgekomen ruimte op Schiphol wordt vervolgens gevuld met lucratieve intercontinentale vluchten. Dat versterkt de concurrentiepositie van Schiphol.

Om die reden is het een keiharde voorwaarde van de Tweede Kamer dat vanaf Lelystad Airport alleen airlines mogen vliegen die hun plek op Schiphol opgeven. En daar staan vliegmaatschappijen niet om te springen. Ook Corendon niet. Van der Heijden zegt in TravMagazine pas bereid te zijn op Lelystad te gaan vliegen als Corendon daar op nette voorwaarden zijn slots krijgt. 

,,We gaan geen capaciteit op Amsterdam opgeven als anderen dat ook niet hoeven te doen. De huidige verdelingsregel gaat ervan uit dat de KLM Group vanaf Lelystad kan gaan vliegen zonder capaciteit op Schiphol te hoeven opgeven, terwijl wij wel vluchten op Schiphol moeten inleveren. De meeste consumenten hebben nog steeds een voorkeur voor Schiphol, hoewel je een tendens ziet dat een deel het volle Schiphol de rug toekeert en vanuit de regio gaat vliegen.”

Hotel

De kritiek van de Corendon-topman is opmerkelijk. Vorig jaar gaf Corendon in De Stentor nog aan wél vanaf Lelystad te willen vliegen. Ook heeft het bedrijf plannen om een hotel met 157 kamers te bouwen in de omgeving van de vakantieluchthaven.

Lelystad Airport werkt achter de schermen aan het verleiden van airlines. Vooral met lage luchthaventarieven en een snelle afhandeling van bezoekers en bagage hoopt de luchthaven vliegmaatschappijen naar Lelystad te lokken. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.