Volledig scherm
Met kerst voor de deur zou de staking wel eens voor grotere problemen kunnen zorgen. © Thinkstock

Bakkers willen vlak voor kerst opnieuw gaan staken

De bakkersstaking van gisteren had volgens vakbond FNV niet het gewenste resultaat. Daarom bereiden bakkers een nieuwe staking voor, ergens vlak voor kerst.

Gistermiddag begonnen bakkers in bakkerijen van grote bedrijven als Bakkersland, Vomar en Jaffa Bakery met een 24-uursstaking. In totaal deden er zo'n 150 mensen mee aan de actie, aldus FNV. De bond zegt dat sommige winkels door de staking weinig brood geleverd kregen, maar dat is niet uitgebreid onderzocht.

Het draait allemaal om de cao Bakkersbedrijf, waar circa 38.000 medewerkers onder vallen. De geboden loonsverhoging van 3,75 procent over 2,5 jaar vinden de bakkers te laag, maar werkgevers weigeren water bij de wijn te doen. Ook zijn de bakkers het niet eens met de invoering van een zogenaamde urenbank. Ingeroosterde bakkers zouden volgens die regeling bij weinig werk naar huis gestuurd kunnen worden, om de niet gewerkte uren later weer in te halen. Bakkers willen bovendien hun toeslagen behouden voor het werken op feestdagen en de avond voor een feestdag.

Grotere problemen

Volgende week wil FNV een nieuwe staking op touw zetten om een betere cao af te dwingen. Dan zullen er waarschijnlijk ook medewerkers van lokale, ambachtelijke bakkerijen meedoen. Met de kerst voor de deur zou dat tot grotere problemen kunnen leiden.

In april waren er vlak voor Pasen ook al plannen voor een staking. Toen ging die uiteindelijk toch niet door, omdat er op het laatste moment een overeenkomst werd gesloten met de grootste werkgever in de branche.