Volledig scherm
© Thinkstock

Bank is nauwelijks beter dan sparen in een oude sok

Banken lijken er alles aan te doen om de spaarder weg te jagen. De Rabobank trapte gisteren een nieuwe ronde renteverlagingen af. Dus stellen miljoenen Nederlandse spaarders zich nu de vraag wat te doen met hun spaargeld.

Quote

Spaargeld is nauwelijks rendabel voor de bank

Vincent van de Boogert, ING Bank
Volledig scherm
© Thinkstock

Met een spaarrente die lager is dan 1 procent heeft de Rabobank een historische stap gezet. Nooit eerder was de rente zo laag. Sparen lijkt steeds meer iets voor dummies te worden.

Spaarrente.nl, een vergelijkingssite voor spaarrekeningen, merkt het meteen als een van de grote banken de spaarrente verlaagt. ,,De site wordt dan direct drukker bezocht,'' zegt Amanda Bulthuis, hoofdredacteur van Spaarrente.nl. ,,Er wordt dan vooral gekeken naar alternatieven voor de spaarrekening.''

Niet rendabel
Bij ABN Amro en ING krijgt de klant 1 procent rente op een internetspaarrekening. Het heeft er alle schijn van dat de banken de spaarder liever kwijt dan rijk zijn. De Rabobank, de bank met het meeste spaargeld van Nederland, ontkent dat. In een verklaring wijst de bank erop dat deze nu eenmaal veel goedkoper geld kan lenen bij de Europese Centrale Bank. Voor spaargeld betaalt de bank daarom ook minder.

Quote

Los bijvoor­beeld de hypotheek af. Of gebruik het geld om je huis te isoleren

Amanda Bulthuis, Spaarrente.nl

,,Spaargeld is nauwelijks rendabel voor de bank,'' zegt ook Vincent van de Boogert, directeur particulieren bij ING Bank Nederland. Dat komt omdat de bank een groot deel van het spaargeld verplicht moet beleggen in kortlopende leningen. Die leveren nauwelijks of geen rendement op. 

Alternatieven
Bulthuis wijst op alternatieven voor sparen. ,,Los bijvoorbeeld de hypotheek af. De rente die je daarvoor betaalt is altijd hoger dan de rente die je krijgt op je spaargeld. Of gebruik het geld om je huis te isoleren. Dat levert direct een besparing op de energierekening op.'' Om die reden kopen veel mensen dan ook zonnepanelen van hun spaargeld. 

,,Of beleg het geld dat je voor langere tijd kunt missen. En kijk goed naar andere aanbieders van spaarrekeningen. Daar is tot wel 1,6 procent rente te krijgen.'' Geld voor langere tijd vastzetten, geeft ook een hogere rente. 

Mazzeltje 
Maar al je geld van de spaarrekening halen, dat wordt door niemand aanbevolen. Het Nibud adviseert gezinnen om minimaal 5134 euro als financiële buffer aan te houden. Dan is er niet direct een probleem als de wasmachine of de auto stukgaat en kan ook een periode van minder inkomsten overbrugd worden. 

Spaarders hebben overigens wel één mazzeltje. De inflatie is vrijwel 0. Dat betekent dat ze toch nog 1 procent verdienen op hun spaargeld. En dat is een hoger rendement dan ze de afgelopen 15 jaar op hun spaargeld maakten. Toen was de rente wel hoger, maar de inflatie ook.