Volledig scherm
Een banksaldo wordt gecheckt via de mobiel bankieren app van de ING. © ANP XTRA

Banken gaan namen checken bij overboeking

Banken gaan vanaf dit jaar beter controleren of de naam die bij een overboeking wordt opgegeven klopt met het rekeningnummer waar het geld op moet worden gestort. Dat meldt Betaalvereniging Nederland vanavond.

De check moeten helpen om verkeerde overboekingen en fraude tegen te gaan. Per maand zouden nu ongeveer 1300 verkeerde boekingen bij banken worden gemeld. In driekwart van de gevallen gaat het om verouderde rekeningnummers en vergissingen. Daarnaast zou gemiddeld in ruim tweehonderd gevallen per maand sprake zijn van fraude.

Bij de zogeheten IBAN-naamcheck wordt de naam van de begunstigde gecontroleerd voordat de overboeking wordt uitgevoerd. Wanneer bij de check fouten worden ontdekt, krijgt de gebruiker een waarschuwing.

Het AVROTROS-programma Opgelicht?! ijverde voor de invoering van de namencheck. Hiermee wordt de wens vervuld van de 40.000 mensen die de petitie van Opgelicht?! voor invoering van naam/rekeningnummer-controle steunden. Opgelicht?! startte in september 2016 een petitie die pleitte voor het invoeren van een naam/rekeningnummer-controle door banken.

Fraude

De Rabobank heeft de IBAN-Naam Check ontwikkeld en zal het systeem in het tweede kwartaal 2017 gaan invoeren. De overige grote banken zullen daarna volgen. De banken in Nederland controleren tot op heden niet of de naam ook daadwerkelijk bij een rekeningnummer hoort. Met de nieuwe check kunnen bepaalde vormen van fraude worden voorkomen. Denk hierbij aan factuurfraude, voorschotfraude en aan- en verkoopfraude.

Presentator Jaap Jongbloed heeft de Opgelicht?!-petitie in november 2016 aangeboden aan de Vaste Kamer Commissie voor Financiën. Minister Dijsselbloem werd door de commissie verplicht gesteld om met een reactie te komen. Naast Opgelicht?! heeft ook de Consumentenbond zich hard gemaakt voor dit onderwerp.

Volledig scherm
Presentator Jaap Jongbloed heeft de Opgelicht?!-petitie in november 2016 aangeboden aan de Vaste Kamer Commissie voor Financiën. © ANP Kippa
  1. Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendrager van de Nederlandse scheepsbouw
    PREMIUM
    Interview

    Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendra­ger van de Nederland­se scheeps­bouw

    Veertig jaar geleden lag de scheepsbouw in Nederland op z’n gat. Het miljardendebacle rond Rijn-Schelde-Verolme (RSV) leek het einde van een tijdperk. Anno nu rolt het ene na het andere bijzondere schip van Nederlandse makelij van de werf. Alle grote RSV-werven bestaan nog en zijn - opvallend genoeg - weer in handen van één onderneming: Damen. Het bedrijf is de vlaggendrager van een maakindustrie die zich opnieuw uitvindt. Een interview met ceo René Berkvens van Damen Shipyards Group.