Volledig scherm
Een banksaldo wordt gecheckt via de mobiel bankieren app van de ING. © ANP XTRA

Banken gaan namen checken bij overboeking

Banken gaan vanaf dit jaar beter controleren of de naam die bij een overboeking wordt opgegeven klopt met het rekeningnummer waar het geld op moet worden gestort. Dat meldt Betaalvereniging Nederland vanavond.

De check moeten helpen om verkeerde overboekingen en fraude tegen te gaan. Per maand zouden nu ongeveer 1300 verkeerde boekingen bij banken worden gemeld. In driekwart van de gevallen gaat het om verouderde rekeningnummers en vergissingen. Daarnaast zou gemiddeld in ruim tweehonderd gevallen per maand sprake zijn van fraude.

Bij de zogeheten IBAN-naamcheck wordt de naam van de begunstigde gecontroleerd voordat de overboeking wordt uitgevoerd. Wanneer bij de check fouten worden ontdekt, krijgt de gebruiker een waarschuwing.

Het AVROTROS-programma Opgelicht?! ijverde voor de invoering van de namencheck. Hiermee wordt de wens vervuld van de 40.000 mensen die de petitie van Opgelicht?! voor invoering van naam/rekeningnummer-controle steunden. Opgelicht?! startte in september 2016 een petitie die pleitte voor het invoeren van een naam/rekeningnummer-controle door banken.

Fraude

De Rabobank heeft de IBAN-Naam Check ontwikkeld en zal het systeem in het tweede kwartaal 2017 gaan invoeren. De overige grote banken zullen daarna volgen. De banken in Nederland controleren tot op heden niet of de naam ook daadwerkelijk bij een rekeningnummer hoort. Met de nieuwe check kunnen bepaalde vormen van fraude worden voorkomen. Denk hierbij aan factuurfraude, voorschotfraude en aan- en verkoopfraude.

Presentator Jaap Jongbloed heeft de Opgelicht?!-petitie in november 2016 aangeboden aan de Vaste Kamer Commissie voor Financiën. Minister Dijsselbloem werd door de commissie verplicht gesteld om met een reactie te komen. Naast Opgelicht?! heeft ook de Consumentenbond zich hard gemaakt voor dit onderwerp.

Volledig scherm
Presentator Jaap Jongbloed heeft de Opgelicht?!-petitie in november 2016 aangeboden aan de Vaste Kamer Commissie voor Financiën. © ANP Kippa
  1. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
    video

    Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

    Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.