Boele Staal.
Volledig scherm
Boele Staal. © ANP

'Banken hoeven geen sorry meer te zeggen'

De Nederlandse banken hebben hun zaken 'voor 98 procent' op orde. Dat zegt voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag in een interview met het AD. 'Onze leden hebben veel gedaan de afgelopen jaren. Maar de samenleving gelooft het nog niet', aldus Staal.

De schuld voor de financiële crisis moet volgens Staal niet alleen worden gezocht bij de banken, want die reageerden vooral op een vraag vanuit de markt. 'De samenleving wilde die overvloed aan krediet ook. De banken hadden het probleem moeten herkennen, maar het is veroorzaakt door een samenleving waar 'het kan niet op' centraal stond.'

Nu de banken orde op zaken hebben gesteld, zijn excuses volgens Staal niet meer nodig. 'We moeten vanaf nu laten zien dat we de les hebben geleerd.' Dat wil hij doen door in het voorjaar dialoogbijeenkomsten te houden met maatschappelijke organisaties, zoals de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en werkgeversorganisatie VNO-NCW. 'We zoeken hen op om te laten zien wat er bij ons is veranderd. We praten over hoe we de klant centraal stellen en hoe we de BV Nederland financieren. En we willen hun problemen horen', aldus Staal.