Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

'Banken investeren in plofkippen en kooivarkens'

Grote Nederlandse banken hebben afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in dieronvriendelijke vleesindustrie. Dat staat in een nieuw rapport van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib.

Quote

We hebben het hier over geld van Nederland­se burgers

Dirk-Jan Verdonk, woordvoerder De Eerlijke Bankwijzer

Het gaat onder meer om bedrijven waar zeugen nog in kooien worden opgesloten, plofkippen flink opeengepakt zitten of dieren op omstreden wijze worden geslacht.

Vooral Rabobank is een grote financier van dit soort ondernemingen, stellen de onderzoekers. Het financiële concern zou vorig jaar nog 1 miljard euro hebben geïnvesteerd in de Amerikaanse vleesgigant Tyson Foods. Dat bedrijf raakte onlangs nog in opspraak na een filmpje dat gemaakt was door milieuactivisten. Daarop was te zien hoe slecht met kippen werd omgegaan op een boerderij die aan Tyson Foods was gelieerd. Tyson Foods meldde vervolgens de banden met de betreffende pluimveehouder te hebben verbroken.

De Eerlijke Bankwijzer noemt de situatie 'alarmerend'. ,,Het laat zien dat deze banken volstrekt niet verantwoord omgaan met dierenwelzijn'', zegt woordvoerder Dirk-Jan Verdonk. ,,We hebben het hier over geld van Nederlandse burgers dat door hun bank uitgeleend wordt aan bedrijven die het welzijn van miljarden dieren stelselmatig schenden. Als banken niet maximaal druk uitoefenen om dierenwelzijn te verbeteren bij bedrijven waarin zij investeren, is dat onacceptabel.''

Pluimveehouders

Rabobank verklaart in een reactie dat dierenwelzijn wel degelijk de aandacht heeft bij de bank. ,,We kunnen niet ingaan op individuele klanten'', stelt een zegsvrouw van Rabobank over het rapport. ,,Maar ons beleid is dat we bij misstanden eerst met klanten in gesprek gaan over de eisen die wij stellen aan dierenwelzijn en proberen zo de klant te bewegen het beleid of de omstandigheden aan te passen.''

Volgens de Eerlijke Bankwijzer zijn er meerdere financiële relaties gevonden tussen Nederlandse banken en bedrijven die dierenwelzijnsnormen hanteren die ver ondermaats zijn. In totaal staken de drie grootste Nederlandse banken in de periode van 2012 tot en met 2017 ten minste 8,8 miljard euro in dergelijke ondernemingen. Daarvan nam Rabobank 6,8 miljard euro voor zijn rekening, aldus het rapport.

Banken worden echter steeds meer bewust van de investeringen die zij doen. Zo besloot ABN Amro vorig jaar te stoppen met investeren in de tabaksindustrie. ,,De kernactiviteit van de tabaksindustrie is niet verenigbaar met de kernwaarde van de bank'', aldus de bank in een verklaring. 

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’