Volledig scherm
© Thinkstock

'Banken maken ondernemers het leven zuur'

Volgens MKB-Nederland regent het klachten over banken die het ondernemer moeilijk maken. De brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf zegt dat het aantal klachten de duizend al heeft overschreden.

Dat meldt het AD. Boze ondernemers beweren dat banken tussentijds de voorwaarden aanpassen of meer zekerheden eisen bij het verstrekken van een nieuw krediet. Zo blijkt uit een recent onderzoek van de Koninklijke Metaalunie dat de banken bij een op de tien mkb-ondernemers in de metaalsector tussentijds of bij het verstrekken van een nieuwe lening meer zekerheden eisen.

Banken berekenen hun zakelijke klanten onder andere een hogere renteopslag, willen een persoonlijke garantstelling, leggen extra kredietprovisie op of besluiten bij nader inzien toch maar niet over de brug te komen met een lening.

Risicomijdend
'Banken zijn steeds meer risicomijdend aan het worden', vertelt Hans Biesheuvel, voorzitter van brancheorganisatie MKB-Nederland. 'Met alle gevaren van dien voor ondernemers. Kredietverlening moet geen groeibreker voor de economie worden'. Volgens hem scheren banken ondernemers allemaal over één kam. Wie in een sector zit die in zwaar weer verkeert, zoals de bouw of de detailhandel, kan al snel een lening op zijn buik schijven of moet hogere opslagen betalen. Hij is van mening dat banken zorgvuldiger moeten kijken naar individuele klanten.

Biesheuvel is blij dat er alternatieve vormen van financiering opkomen, zoals crowdfunding, kredietunies en mkb-obligaties. 'De overheid zou dit soort initiatieven moeten ondersteunen door het wegnemen van regels, zodat ze ook goed van de grond kunnen komen.'

Lees meer over crowdfunding in het AD van vandaag.