Banken verhogen tarief betaalpakketten opnieuw
Een pinpas en bankrekening worden steeds duurder om te hebben. Banken blijven de tarieven voor hun betaalpakketten ophogen, zonder dat ze meer leveren, constateert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.
Delen per e-mail
Zowel bij SNS en ASN Bank zijn de betaalpakketten 10 procent duurder geworden, blijkt uit het jaarlijkse betaaldienstenonderzoek van de Consumentenbond. Bij Triodos is dat zelfs 20 procent.
Ook de grootbanken verhogen hun kosten. Klanten van Rabobank moeten per 1 april meer betalen voor oa betaalpakketten, papieren afschriften en overschrijven met een formulier. Zo kost het basis- en totaalpakket maandelijks 10 cent extra, waardoor het basispakket maandelijks 2,90 euro per maand kost. Voor het totaalpakket is dat 4,80 euro. Bij verlies en diefstal van de bankpas moeten klanten bovendien 3,95 euro gaan betalen. Nu is dat nog gratis.
Ook ABN Amro vraagt vanaf april geld voor diefstal en verlies van de pinpas, zelfs 7,50 euro. ABN Amro verhoogt daarnaast de prijs voor het ontvangen van papieren afschriften met 20 procent tot 1,30 euro per maand. Het overboeken van geld door middel van papieren formulieren of acceptgiro gaat ook fors in prijs omhoog.
Het ontvangen van 22 formulieren kost straks 11 euro, een kwart meer. Voor een setje van 25 verzend-enveloppen durft ABN Amro 18,75 euro te vragen, dubbel zoveel als nu. De bank zegt dit te doen in het kader van de ‘verduurzaming'.
‘Bank geeft minder voor meer’
Bij ING stijgen de kosten dit keer niet, maar Nederlands grootste consumentenbank had een jaar eerder betaalpakketten dan ook al fors (7-10 procent) duurder gemaakt. Ook de jaren daarvoor waren er fikse prijsverhogingen.
Klanten zijn niet te spreken over alle verhogingen, zo peilde de Consumentenbond onder 12.000 mensen. ,,Veel Nederlanders snappen niet dat zij steeds meer moeten betalen, terwijl de bank in hun ogen steeds minder levert,” aldus de belangenclub. De afgelopen twintig jaar gingen de meeste bankkantoren dicht en verhuisde de meeste dienstverlening naar het internet.
Van de 12.000 Nederlanders zegt een vijfde te overwegen naar een andere bank over te stappen. In praktijk doet alleen niemand dat. Afgelopen twee jaar wisselde slechts 4 op de 100 mensen van bank. Bijna 60 procent vindt overstappen te veel gedoe, bovendien stellen de meesten dat switchen nauwelijks helpt nu ,,alle banken hetzelfde zijn.” Een deel geeft aan niet te kunnen overstappen, omdat zij een hypotheek hebben bij hun bank.
Verder lezen na de foto.
Bonussen
Als Nederlanders wel overstappen is dat vaak naar een duurzame bank zoals Triodos of ASN. Ook naar SNS wordt relatief vaak geswitcht. Reden hiervoor is meestal onvrede over de hoge bonussen bij de vorige bank of het niet duurzame investeringsbeleid.
Om de hoge drempel weg te nemen pleit de Consumentenbond al jaren voor nummerbehoud bij betalingen, zoals dat ook met telefoonnummers al jaren kan. Consumenten en bedrijven ontvangen hierbij een uniek nummer om mee te betalen. Dat nummer is mee te nemen als zij wisselen van bank. Deze nummerportabiliteit is iets dat door de EU geregeld moet worden. In het najaar komt de Europese Commissie met een evaluatie van de zogenaamde Payment Accounts Directive, waarvan nummerportabiliteit een onderdeel is.
Banken ontkennen weinig tot geen extra service te leveren. Zo meldt SNS dat banken afgelopen jaar de Iban Naamcheck heeft ingevoerd, waarbij voor het overmaken van geld voortaan automatisch wordt gecheckt of het ingetypte rekeningnummer en naam overeenkomen. ,,Daarnaast zijn we bezig met Payconiq, een gezamenlijke methode van de banken om mensen simpel elektronisch te laten betalen met de smartphone,” zegt Sijmen Veenstra, woordvoerder van SNS. ,,Ook loopt er een pilot waarmee je kan inchecken in het OV met je betaalpas.”
Het volledige onderzoek van de Consumentenbond valt te lezen in komende editie van de Consumentengids.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bankieren weer iets duurder, ING spant de kroon
De kosten voor bankieren gaan bij een aantal banken wederom omhoog. ING spant de kroon. Daar betalen klanten sinds begin dit jaar 7 tot 10 procent méér voor hetzelfde pakket. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van de Consumentenbond. -
Rabobank en ABN laten klant dokken voor verlies bankpas
Klanten van Rabobank en ABN Amro moeten betalen voor een nieuwe pas als ze die zijn verloren of slachtoffer zijn geworden van diefstal. De twee banken voeren de tariefswijzigingen per 1 april in. -
PREMIUM
Zakenman Sanderink moet door het stof: geen bewijs voor aantijgingen tegen ex-vriendin
De Twentse zakenman Gerard Sanderink leed vandaag in een paar uur tijd drie stevige nederlagen in rechtszaken tegen zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. Hij moet op de websites van zijn bedrijven Strukton en Centric voor haar door het stof. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ellen en Bob hebben meer dan 2600 boeken: ‘We willen niet weten hoeveel geld we eraan uitgeven’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Over de kosten die hun grootste hobby met zich meebrengt, maken Bob en Ellen zich niet druk. -
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij.
-
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.” -
Nooit een Tupperware-party meer in Nederland: ‘Dit is het einde van een tijdperk’
Tupperware trekt vanwege de dalende verkopen de stekker uit Nederland. En daarmee komt ook een einde aan die befaamde Tupperware-party, waarbij consulentes bij een gastvrouw (of -heer) thuis keukengerei en ander spul aan de man brengen. Het vertrek komt niet onverwacht, zegt de één. Voor de ander is dit het einde van een tijdperk. ,,Het draaide vooral om de gezelligheid.”