Volledig scherm
© anp

Banken verlagen opnieuw de rente op spaarrekeningen

Banken hebben de spaarrentes weer verder verlaagd. Volgens een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl gaat het om zeker vijftien banken die hun rentes hebben bijgesteld.

De rente op een vrij opneembare spaarrekening ging van gemiddeld 1,38 procent naar 1,35 procent. Bij spaargeld dat voor langere tijd vaststaat, is de daling groter. Op een 1-jarige deposito daalde de gemiddelde rente in juni van 1,44 naar 1,37 procent. Voor 5-jarige deposito's zakte de gemiddelde rente van 2,17 naar 2,10 procent.

Die verlaging lag al in het verschiet, nadat de Europese Centrale Bank (ECB) begin juni de belangrijkste rente had verlaagd naar 0,15 procent, het laagste niveau ooit. Bancaire instellingen leiden van deze ECB-rente onder meer hun spaarrente af.  

Rente niet negatief
Amanda Bulthuis, de deskundige van Geld.nl, spreekt van een extreme reactie van de banken. Bij de vorige daling van de ECB-rente, in november vorig jaar, gingen acht banken over tot een verlaging van de spaarrente.   'Vooral de negatieve depositorente zorgt ervoor dat meer banken overgaan tot spaarrenteverlagingen. Het geld dat zij moeten betalen aan de ECB voor hun eigen spaargeld halen ze op deze manier terug bij de consument', reageert Bulthuis.  

Zij verwacht niet dat de spaarrente hierdoor op een negatieve stand uitkomt en consumenten moeten gaan betalen om te sparen. 'Banken hebben nog steeds spaargeld nodig, als vermogen tegenover de hypotheken die ze verstrekken. Nu de huizenmarkt weer aantrekt en de vraag naar hypotheken toeneemt, betekent dit dat banken het spaargeld harder nodig hebben.'  

Zoeken naar hoge rente
Daarnaast bestaat de kans dat de Europese toezichthouder, die vanaf november 2014 toezicht gaat houden op alle banken in Europa, de Nederlandse banken verplicht nog meer vermogen aan te houden tegenover hun hypotheken. Omdat de hypotheekschulden in Nederland relatief hoog zijn ten opzichte van de woningwaarde. 'Als dat gebeurt, worden de bank nog afhankelijker van spaargeld, wat een negatieve spaarrente onwaarschijnlijk maakt', aldus Bulthuis.  
De expert van Geld.nl adviseert consumenten die nog wat aan hun spaargeld willen verdienen te zoeken naar een bank die al langere tijd een hoge rente biedt.