Volledig scherm
© ANP XTRA

Bankieren wordt flink duurder bij ABN AMRO

ABN AMRO verhoogt per 1 juli de kosten voor bankieren met 7 tot 10 procent. Ook moeten klanten voortaan betalen als ze maandelijks de papieren afschriften willen blijven ontvangen. Begin dit jaar verhoogde een aantal andere banken zijn tarieven ook al. 

Zo'n 3 miljoen klanten van ABN kunnen dezer dagen een brief of mail verwachten van de bank waarin de tariefswijziging wordt aangekondigd. Het gaat om een kostenstijging voor drie betaalpakketten. 

Daarnaast zullen klanten straks 60 eurocent per maand moeten betalen voor de maandelijkse papieren rekeningafschriften. ,,Dat doen we tegen de achtergrond dat we diverse goede, kosteloze alternatieven hebben om klanten inzicht te laten hebben in hun dagelijkse uitgaven", licht een zegsman toe. 

De laatste tariefswijziging dateert van begin 2016, toen daalden de kosten voor betaalpakketten nog. De bank zegt zich genoodzaakt te voelen om nu een stijging door te voeren.

,,We blijven onze dienstverlening en producten op dat gebied vernieuwen en verbeteren, zodat klanten veilig en snel hun bankzaken kunnen doen. Hoewel we er alles aan doen om de kosten zo laag mogelijk te houden, is ABN AMRO genoodzaakt om de kosten licht te verhogen, zodat we de kwaliteit, veiligheid en snelheid kunnen blijven garanderen", aldus een woordvoerder.

Onbegrip 

Bij de klantenservice van ABN Amro op Twitter druppelen de eerste vragen en klachten van klanten binnen. 

Bij de Consumentenbond zijn ze bekend met die ergernis: daar komen geregeld klachten binnen over de stijgende banktarieven. Woordvoerster Joyce Donat:  ,,Veel consumenten begrijpen niet waarom de tarieven omhooggaan. Ze betalen meer, maar hebben allerminst het gevoel dat ze er meer service of diensten voor terugkrijgen."  

De consumentenorganisatie spreekt in dit geval van een ‘flinke tariefsverhoging'. Het goedkoopste ABN AMRO-pakket stijgt met 10 procent. Dat consumenten moeten betalen voor het maandelijks ontvangen van papieren afschriften, is volgens de bond bij steeds meer banken aan de orde. 

,,Wie hier echt bezwaar tegen heeft, kan overwegen om over te stappen naar bijvoorbeeld de RegioBank of de Volksbank. Maar de vraag is wel hoelang die banken de papieren afschriften nog gratis blijven versturen."

Uit een recente peiling van de bond bleek dat meer banken de kosten voor banken dit jaar hebben laten stijgen. Bij ING betalen klanten sinds begin dit jaar 7 tot 10 procent méér voor hetzelfde pakket. 

Volledig scherm
© ANP XTRA
  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.