Volledig scherm
Het zakendistrict van de Chinese hoofdstad Beijing. © AFP

Bankiers zijn pessimistisch: nieuwe financiële crisis in de maak

Opkomende markten zoals China vertonen dezelfde voortekenen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië vlak voor de crisis van 2007 en 2008. Dat concludeert de Bank for International Settlements (BIS) - ook wel de 'centrale bank van centrale banken' genoemd.

Het BIS-rapport concludeert dat een nieuwe financiële crisis in de maak is, en dat daarmee de wereldeconomie in gevaar kan komen. Claudio Borio, hoofd van de monetair-economische afdeling, is pessimistisch. ,,De nieuwe recessie zou weleens bijzonder hard kunnen zijn. Het heeft er alle schijn van dat de financiële boom de verkeerde kant op gaat, net als vorige keer."

De groep bankiers waarschuwt voor de toenemende schuld van landen als China en Thailand. In mei kreeg China van kredietbeoordelaar Moody's al voor het eerst sinds 1989 een lagere score toebedeeld. De kredietrating ging van A1 naar Aa3.

Quote

De nieuwe recessie zou weleens bijzonder hard kunnen zijn

Claudio Borio, hoofd monetair-economische afdeling van de BIS

Door diverse risico's die op een moment kunnen samenkomen, waaronder de hoge schulden en een verminderde vraag naar producten, is een economie als die van China kwetsbaar. De bedrijfsschulden van het land bedragen inmiddels 166 procent van het bruto binnenlands product, wat een verdubbeling is van het percentage sinds 2007.

Niet alleen de positie van de ontwikkelende economieën baren zorgen, ook andere wereldeconomische problemen steken de kop op. Zo waarschuwt de BIS voor een rentestijging als de inflatie oploopt. Ook lopen schulden wereldwijd op en zorgt het protectionisme van diverse landen ervoor dat de groei van de wereldeconomie op zijn eind loopt.