Volledig scherm
© ANP

'Bankroet Oad was schuld van Rabobank'

Het faillissement van reisorganisatie Oad in 2013 is helemaal te wijten aan de Rabobank. Dat stellen de curatoren in een dagvaarding tegen de bank. De bank wil niet reageren op de beschuldiging.

Oad, bekend van de bussen, ging in 2013 failliet nadat het al lange tijd onder bijzonder beheer stond bij huisbankier Rabobank. De bank stopte destijds de financiering van het bedrijf, omdat het niet langer geloofde in een levensvatbare toekomst. Door het faillissement verloren 1.550 mensen hun baan en leveranciers kregen hun rekeningen niet meer betaald.

Na het faillissement eiste de familie Ter Haar, de eigenaren van Oad, een schadevergoeding van 65 miljoen euro van de Rabobank. Volgens de familie was het faillissement de schuld van de bank. De rechter wees die claim af, omdat alleen de curatoren een claim kunnen indienen.

De curatoren, Jeroen Stekelenburg en Dignus Meulenberg, hebben vervolgens hun claim op de Rabobank overgedragen aan de familie. Zo hoeven de curatoren niet op kosten van de boedel te procederen. Als de familie de rechtszaak wint zullen ze een deel van de schadevergoeding uitkeren aan de failliete boedel.

Onnodige faillissementen

De zaak wordt met veel belangstelling gevolgd. In de crisisjaren gingen veel bedrijven failliet nadat ze op de afdeling bijzonder beheer bij de bank terechtkwamen. Veel ondernemers klaagden dat de bank niet bezig was het bedrijf te redden, maar alleen zoveel mogelijk geld wilde binnenharken voor de bank. Dat leidde tot veel onnodige faillissementen was de klacht.

De curatoren leggen de schuld voor het faillissement volledig bij de Rabobank. De bank vroeg teveel onderpand voor haar leningen, eiste ten onrechte een nieuwe kapitaalinjectie en zegde een cruciaal krediet op zonder dat daartoe aanleiding was, stellen de curatoren. Bovendien blokkeerde de bank een reddingspoging van het bedrijf. De Rabobank zei altijd dat ze volledig in haar recht stond die maatregelen te nemen.

In 2013 was het alle hens aan dek bij Oad. De reisorganisatie had verlies geleden. De opkomst van internet zette het verdienmodel van de reisbureaus onder druk. Ook de crisis hakte er flink in. Daarnaast had Oad een flinke strop door een mislukt automatiseringsproject dat 25 miljoen euro kostte. Dat leidde er toe dat het bedrijf onder curatele van de Rabobank kwam te staan.

In de maanden daarna draaide de Rabobank de duimschroeven verder aan, volgens de curatoren. Zo moest Oad ineens 10 miljoen extra kapitaal storten anders zou de financiering worden stopgezet. Reddingspogingen van Oad, onder andere verkoop van onderdelen om geld binnen te halen, werden afgewezen door de Rabobank.

'Rabobank verzaakte'

Quote

Onbegrijpe­lijk dat Rabobank het eigen belang boven dat van Oad en zijn werknemers liet gaan

De curatoren

De curatoren stellen dat Oad niet aan de strenge voorwaarden van de Rabobank kon voldoen omdat diezelfde bank alle oplossingen afwees. Toen in september een lopend krediet werd opgezegd restte de directie niets anders dan het faillissement aan te vragen. Volkomen onnodig volgens de curatoren omdat de Rabobank geen enkel financieel risico liep. Opzegging van het krediet was daarom een veel te zware maatregel die de bank nooit had mogen nemen. Daarmee verzaakte de Rabobank zijn zorgplicht.

,,Onbegrijpelijk dat Rabobank het eigen belang boven dat van Oad en zijn werknemers liet gaan", aldus de curatoren. Zij willen dat de bank de schade als gevolg van het faillissement vergoedt. De zaak komt in het voorjaar van 2018 voor de rechter.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.