'Bankroet Oad was schuld van Rabobank'
Het faillissement van reisorganisatie Oad in 2013 is helemaal te wijten aan de Rabobank. Dat stellen de curatoren in een dagvaarding tegen de bank. De bank wil niet reageren op de beschuldiging.
Oad, bekend van de bussen, ging in 2013 failliet nadat het al lange tijd onder bijzonder beheer stond bij huisbankier Rabobank. De bank stopte destijds de financiering van het bedrijf, omdat het niet langer geloofde in een levensvatbare toekomst. Door het faillissement verloren 1.550 mensen hun baan en leveranciers kregen hun rekeningen niet meer betaald.
Na het faillissement eiste de familie Ter Haar, de eigenaren van Oad, een schadevergoeding van 65 miljoen euro van de Rabobank. Volgens de familie was het faillissement de schuld van de bank. De rechter wees die claim af, omdat alleen de curatoren een claim kunnen indienen.
De curatoren, Jeroen Stekelenburg en Dignus Meulenberg, hebben vervolgens hun claim op de Rabobank overgedragen aan de familie. Zo hoeven de curatoren niet op kosten van de boedel te procederen. Als de familie de rechtszaak wint zullen ze een deel van de schadevergoeding uitkeren aan de failliete boedel.
Onnodige faillissementen
De zaak wordt met veel belangstelling gevolgd. In de crisisjaren gingen veel bedrijven failliet nadat ze op de afdeling bijzonder beheer bij de bank terechtkwamen. Veel ondernemers klaagden dat de bank niet bezig was het bedrijf te redden, maar alleen zoveel mogelijk geld wilde binnenharken voor de bank. Dat leidde tot veel onnodige faillissementen was de klacht.
De curatoren leggen de schuld voor het faillissement volledig bij de Rabobank. De bank vroeg teveel onderpand voor haar leningen, eiste ten onrechte een nieuwe kapitaalinjectie en zegde een cruciaal krediet op zonder dat daartoe aanleiding was, stellen de curatoren. Bovendien blokkeerde de bank een reddingspoging van het bedrijf. De Rabobank zei altijd dat ze volledig in haar recht stond die maatregelen te nemen.
In 2013 was het alle hens aan dek bij Oad. De reisorganisatie had verlies geleden. De opkomst van internet zette het verdienmodel van de reisbureaus onder druk. Ook de crisis hakte er flink in. Daarnaast had Oad een flinke strop door een mislukt automatiseringsproject dat 25 miljoen euro kostte. Dat leidde er toe dat het bedrijf onder curatele van de Rabobank kwam te staan.
In de maanden daarna draaide de Rabobank de duimschroeven verder aan, volgens de curatoren. Zo moest Oad ineens 10 miljoen extra kapitaal storten anders zou de financiering worden stopgezet. Reddingspogingen van Oad, onder andere verkoop van onderdelen om geld binnen te halen, werden afgewezen door de Rabobank.
'Rabobank verzaakte'
Onbegrijpelijk dat Rabobank het eigen belang boven dat van Oad en zijn werknemers liet gaan
De curatoren stellen dat Oad niet aan de strenge voorwaarden van de Rabobank kon voldoen omdat diezelfde bank alle oplossingen afwees. Toen in september een lopend krediet werd opgezegd restte de directie niets anders dan het faillissement aan te vragen. Volkomen onnodig volgens de curatoren omdat de Rabobank geen enkel financieel risico liep. Opzegging van het krediet was daarom een veel te zware maatregel die de bank nooit had mogen nemen. Daarmee verzaakte de Rabobank zijn zorgplicht.
,,Onbegrijpelijk dat Rabobank het eigen belang boven dat van Oad en zijn werknemers liet gaan", aldus de curatoren. Zij willen dat de bank de schade als gevolg van het faillissement vergoedt. De zaak komt in het voorjaar van 2018 voor de rechter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een leuk extraatje of broodnodig om gaten te dichten: ‘Vakantiegeld wordt weer uitgegeven’
Zo’n 15 miljard euro netto krijgen we volgende week met z’n allen aan vakantiegeld overgemaakt. Na corona zal dit extraatje in de eerste plaats aan vakantie worden besteed, maar het zal ook meer dan ooit worden gebruikt om de gaten in de huishoudportemonnee mee te dichten. -
Oad-eigenaar kan fluiten naar Rabo-miljoenen
De voormalige eigenaar van het failliete reisimperium Oad, de familie Ter Haar, kan fluiten naar de schadevergoeding die ze eiste van de Rabobank. De rechtbank in Utrecht veegde woensdag een eis van 65 miljoen euro van tafel. -
22
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMKoken & Eten
Risotto in gevaar: dit is de reden dat deze rijst uit de supermarkt verdwijnt
Het noorden van Italie wordt geteisterd door extreme droogte. In sommige delen is al vier maanden niet of nauwelijks neerslag gevallen. Met grote gevolgen voor de landbouw in het gebied.
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUM
Allerrijksten nog rijker dankzij corona en oorlog in Oekraïne: ‘Arm zijn was nog nooit zo duur’
Deze week komen de rijken der aarde voor het eerst in drie jaar weer bij elkaar op het World Economic Forum in Davos. Ongetwijfeld een feestelijk weerzien, want de rijken zijn de afgelopen jaren duizenden miljarden rijker geworden door corona en de oorlog in Oekraïne. -
Familie Oad-reizen verklaart oorlog aan Rabobank
De voormalige eigenaar van het failliete reisimperium Oad, de familie Ter Haar, eist 80 miljoen euro aan schade van de Rabobank.