Volledig scherm
Olympisch schermster Ibtihaj Muhammad met de nieuwste Barbie. © REUTERS

Barbie krijgt nu ook een hoofddoek

De afgelopen jaren doken hier en daar al wat officieuze Barbiepoppen met hoofddoeken op. Nu is er dan eindelijk ook een officieel exemplaar. De makers hebben zich bij dit nieuwe ontwerp laten inspireren door olympisch schermster Ibtihaj Muhammad. 

Dat het de hoogste tijd was om de pop te voorzien van een hoofddoek, hadden de makers van Barbie ook door. Producent Mattel kreeg de afgelopen jaren een stroom aan kritiek omdat Barbie zo blank, blank én blond bleef.

Een kleine twee jaar geleden pakte Mattel de onrealistische maten van Barbie al aan en werd haar liefje Ken in verschillende tinten op de markt gebracht. Nu, bijna zestig jaar nadat de eerste Barbie werd geïntroduceerd, is ze dan eindelijk ook te koop met hoofddoek, naar het voorbeeld van Ibtihaj Muhammad.

Muhammad won vorig jaar brons op de Olympische Spelen in Rio, waar zij als eerste Amerikaanse atlete met een hoofddoek aan deelnam. Dat ze als voorbeeld dient voor de nieuwe Barbie maakt haar trots: Zo zei ze op Twitter: ,,Ik ben trots dat meisjes overal ter wereld nu kunnen spelen met een Barbie die ervoor kiest een hoofddoek te dragen. Dit is een kinderdroom die uitkomt.”

De pop zal verkocht worden in de zogeheten Shero-reeks. Deze is gebaseerd op vrouwelijke rolmodellen. De makers hopen dat deze nieuwe pop vrouwen en meisjes wereldwijd inspireert om grenzen te doorbreken. ,,We hopen dat deze pop hen eraan herinnert dat ze alles kunnen zijn en alles kunnen doen."

Wie de pop wil kopen, moet nog wel even geduld hebben. Ze ligt vanaf volgend jaar herfst in de winkels.

  1. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

    Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

    Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.