Volledig scherm
Barroso © afp

Barroso: mogelijk meer geld in noodfonds eurolanden

Het noodfonds voor de landen in de eurozone moet snel worden heroverwogen. Alleen met scherpere voorwaarden en meer geld kan worden voorkomen dat de crisis overslaat naar Spanje en Italië. Dat stelt de voorzitter van de Europese Unie, José Manuel Barroso, vandaag in een brief aan de 17 leiders van de landen binnen de eurozone.

Het huidige noodfonds van 750 miljard euro loopt zo snel leeg door de hulp aan Griekenland, Ierland en Portugal, dat er te weinig over blijft voor de problemen waar Italië en Spanje nu mee kampen, schrijft Barroso. Hij schrijft ook dat de hele opzet van het fonds moet worden heroverwogen. Het fonds zou de bevoegdheid moeten krijgen om te interveniëren in de obligatiemarkt en zou het banken in bepaalde gevallen mogen herkapitaliseren.

Beide landen kunnen zich maar niet ontworstelen aan het wantrouwen van de financiële markten. De waarde van hun staatsleningen blijft dalen, de rente die zij moeten betalen blijft stijgen.

In zijn brief constateert Barroso dat 'de gedurfde beslissingen die op de eurotop van 21 juli zijn genomen niet het gehoopte effect op de markten hebben gehad.' Hij roept de lidstaten daarom op de veranderingen in het fonds snel goed te keuren.