Bedrijven blijven floppen met vrouwen aan de top
Grote bedrijven in Nederland slagen er maar niet in om meer vrouwen in hun directies en raden van toezicht te benoemen. Het afgelopen jaar is het percentage vrouwelijke topbestuurders niet gestegen, blijkt uit de Female Board Index 2018, die vanmiddag is verschenen.
Slechts 6 procent van de 90 Raden van Bestuur wordt bezet door vrouwen
Van alle 228 bestuurders bij de negentig beursgenoteerde bedrijven in Nederland zijn er momenteel slechts 13 vrouw. Dat percentage (6 procent) is net zo weinig als vorig jaar. In de raden van toezicht zijn 116 van de 463 leden vrouw. Ook dat percentage, één op vier, is afgelopen jaar niet gestegen.
Slechts vijf bedrijven - DSM, Intertrust, Heineken en Ordina en Wolters-Kluwer - voldoen aan het sinds 2013 geldende wettelijke streefcijfer van 30 procent vrouwen in raden van bestuur en raden van toezicht. Dat is één minder dan vorig jaar: waar Intertrust en Ordina de limiet nu halen, vallen Akzo Nobel, BAM en PostNL af. Bij Akzo Nobel en BAM omdat een vrouwelijke bestuurder aftrad, bij PostNL daalde het aantal vrouwelijke commissarissen.
De Female Board Index wordt jaarlijks samengesteld door hoogleraar Mijntje Lückerath, hoogleraar corporate governance aan de TIAS School voor Business en Society in Tilburg.
Meest evenwichtige bedrijf van Nederland blijft Wolters-Kluwer. De helft van de raad van bestuur bij de uitgever bestaat uit vrouwen, in de raad van commissarissen is dat 42,9 procent.
Verder lezen na de foto
Verplichte motivering in jaarverslag
Het besluit van KPN om eind 2016 weer een vrouwenquotum in te stellen en daar sinds eind 2017 nog meer werk van te maken, heeft nog nauwelijks resultaat. Slechts 18,2 procent van de gezamenlijke directieleden en commissarissen zijn vrouw, 1,5 procent meer dan vorig jaar.
Lückerath keek dit jaar ook of bedrijven in hun jaarverslag voldoende motiveren waarom het wettelijke streefcijfer van 30 procent vrouwen bij hen niet wordt gehaald. Aan die wettelijke motiveringsplicht wordt vaak niet voldaan, stelt ze.
Hoewel de meeste bedrijven diversiteit belangrijk zeggen te vinden, maken ze zich er in praktijk met een Jantje van Leiden van af, valt in de Female Board Index te lezen. Zo benoemen meerdere bedrijven die in het jaarverslag over 2017 aangaven te streven naar een evenwichtige verdeling toch weer enkel mannen.
Verder lezen na ranglijst
'Om te huilen'
Dan zijn er de nodige excuses. ,,Regelmatig wordt bij het niet halen van doelstellingen verwezen naar de sector - techniek, agri, financieel- de beperkte omvang van een Raad van Bestuur. Een enkele keer wordt expliciet of impliciet gemeld dat er onvoldoende gekwalificeerde vrouwelijke kandidaten waren."
Al met al spreekt samensteller Mijntje Lückerath van een teleurstellend resultaat. ,,Het is niet dat er afgelopen jaar weinig benoemingen waren, er zijn geen excuses."
Dit voorjaar bleek ook al uit de Topvrouwenmonitor dat het totaal niet opschiet met de feminisering van de Nederlandse boardrooms. Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) noemde de resultaten toen ,,om te huilen." De commissie die de wet jaarlijks toetst adviseert nu om in 2020 een afdwingbaar quotum in te voeren. Dan loopt de 'Wet streefcijfer evenwichtige zetelverdeling mannen en vrouwen in bestuur' af en moeten Van Engelshoven en het kabinet opnieuw besluiten wat het wil.
Lückerath van de Female Board Index blijft daar zelf tegen. ,,Ik snap de roep, maar ik vind uit principe dat de overheid zich niet moet bemoeien met benoemingen in het bedrijfsleven. Ze stelt dat de motiveringsplicht in het jaarverslag wellicht aangepast moet worden. ,,Uit privacyoverwegingen kunnen bedrijven maar heel summier op benoemingen ingaan. Je kunt immers niet de namen van vrouwelijke kandidaten noemen en waarom de keuze niet op hen is gevallen."
Het quotum van 30% procent vrouwen in topposities is volgens econoom Barbara Baarsma niet gehaald omdat de vijver waaruit gevist kan worden gewoon veel te klein is:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Spotgoedkoop ov-kaartje voert druk op Duits spoor op
Een zomer lang bijna gratis met het openbaar vervoer door Duitsland reizen. Veel reizigers reageren enthousiast op het plan van de bondsregering om de burger te ontlasten. Kan Deutsche Bahn, het veel bekritiseerde spoorbedrijf, de toestroom wel aan? -
PREMIUM
Moeten vrouwen energietransitie leiden? ‘Vertrouwde mannelijke aanpak werkt niet meer’
Zijn vrouwen geschikter om de energietransitie te leiden dan mannen? Gewaagde vraag, maar Dorine Bosman, jarenlang in dienst van Shell en nu directeur in de Amsterdamse haven, wil hem wel beantwoorden. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUMVergoeding/met video18
Als kabinet 1,7 miljoen spaarders niet compenseert, wordt beroep gedaan op claimclubs
Het kabinet moet met een ruimhartige compensatie komen voor gedupeerde spaarders die jarenlang miljarden euro’s teveel belasting betaald hebben. Claimclubs staan al klaar om bij de rechter hogere vergoedingen af te dwingen. -
PREMIUM62
‘Benzineprijs komt dit jaar niet meer onder de 2 euro’
We zijn aan de benzinepomp weer bijna terug bij af. De accijnsverlaging van 17 cent is alweer voor 11 cent tenietgedaan door prijsverhogingen. Pomphouders willen dat de btw op brandstof wordt verlaagd.
-
Oproep
Stellen gezocht voor een rubriek in weekendmagazine Mezza
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
4
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.