'Bedrijven moeten hebzuchtig personeel weren'
ColumnBedrijven moeten nieuw personeel voortaan screenen op hebzucht. Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.
Het was afgelopen weekend tien jaar geleden dat Lehman Brothers failliet ging. Hebzucht wordt alom als een van de belangrijkste oorzaken gezien van de kredietcrisis. Gedreven door hoge bonussen probeerden bankiers zo veel mogelijk beleggingen te verkopen. Ook als ze wisten dat die heel risicovol waren. Toch lijkt buitensporige inhaligheid geen taboe in de financiële sector, getuige de beloning van 3 miljoen die ING onlangs aan topman Hamers wilde uitkeren. Wellicht omdat hebzucht wordt gezien als een menselijke zwakte die we allemaal hebben.
Niet alleen binnen de financiële sector wordt er zo over gedacht. Ik citeer uit dagblad Trouw van afgelopen zaterdag: 'Hebzucht in combinatie met een gebrek aan regels en een gebrek aan toezicht is een dodelijke combinatie. De hebzucht kan maar moeilijk uitgebannen worden. Het toezicht kan wel worden verbeterd.' Een veelverkondigde opinie: hebzucht zit in de menselijke natuur, daar is niets aan te doen. Het systeem dat iemand in staat stelt zijn menselijke gebreken te volgen, moet daarentegen worden aangepakt.
Wetenschappelijk onderzoek laat een genuanceerder beeld zien. Nederlandse wetenschappers ontwikkelden een paar jaar geleden een test waarmee je kunt meten hoe inhalig iemand is. Je scoort hoog als je het eens bent met stellingen als: 'geld heb je nooit genoeg' en 'ik wil altijd meer'. Vervolgens lieten ze ruim vijfduizend Nederlanders de lijst invullen. Wat bleek? De ene mens blijkt opvallend hebzuchtiger dan de andere.
Ook ontdekten ze dat bankiers, makelaars, accountants en verkopers meer dan gemiddeld worden gedreven door hebzucht. Dat komt niet alleen door perverse prikkels als prestatieloon en bonussen, maar is ook gewoon een karakterkwestie. Mensen met een hebzuchtig karakter kiezen vaker voor de financiële sector.
Dat is zorgwekkend: hebberige mensen zijn namelijk vaker impulsief en hebben minder zelfcontrole. Hebzucht kan bovendien leiden tot irrationele keuzes. De onderzoekers deden een experiment waarbij deelnemers zich moesten voorstellen dat ze een houtverwerkingsbedrijf hadden. Ze moesten samen met andere bedrijven beslissen hoeveel bomen ze wilden kappen. Hebzuchtige proefpersonen waren bereid meer bos te kappen om meer winst te behalen, zelfs als dat zou leiden tot ontbossing waardoor iedereen slechter af was, inclusief zijzelf.
Te veel hebzuchtige mensen binnen in één bedrijf (of sector), is dan ook heel onwenselijk. Het lijkt me een goed idee dat zo'n hebzuchttest voortaan vast onderdeel wordt van sollicitatieprocedures. Hebzucht kan namelijk wél worden uitgebannen: door een ander type mensen aan te nemen.
Reageren? economie@persgroep.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
73
Trek uit de Randstad neemt toe: ook Drenthe en Groningen zien westerlingen komen
De trek uit de Randstad houdt aan. Sterker: het gat tussen het aantal mensen dat uit de Randstad vertrekt en het aantal mensen dat erheen gaat, is zelfs nog groter geworden. Vrijwel alle gemeenten hebben inmiddels een positief verhuissaldo met de Randstad. -
Arbeidsmarkt onder druk door groeiend aantal vacatures
De arbeidsmarkt is in het tweede kwartaal van dit jaar verder onder druk komen te staan door een stijging van het aantal openstaande vacatures en een daling van het aantal werklozen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Winkels verkopen minder, maar boeken hogere omzet door inflatie
Winkels hebben in het tweede kwartaal minder verkocht dan in dezelfde periode een jaar geleden. Door doorgevoerde prijsverhogingen leverden de verkochte producten wel meer op, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
-
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
49
De Hypotheker: woningmarkt in impasse door oplopen hypotheekrente
Door het oplopen van de hypotheekrente is de woningmarkt in een ‘impasse’ beland. Dat constateert hypotheekadviesketen De Hypotheker op basis van eigen cijfers over het aantal hypotheekaanvragen. Veel huizenzoekers lijken een afwachtende houding aan te nemen waardoor het aantal verhuizingen verder wegzakt. -
Gasprijs stijgt verder door aanhoudende droogte en lage rivieren
De gasprijs in Europa stijgt verder door de aanhoudende droogte. Door zeer lage waterstanden in rivieren is het lastig om brandstoffen als diesel en steenkool te vervoeren. Daardoor kan gas een interessant alternatief zijn.