Volledig scherm
PREMIUM
In midden Frankrijk, in het departement Creuse, kampen ze met een van de droogste periodes ooit. © AFP

Bedrijven zetten bonus in om managers klimaatbewust te krijgen

De beloning van topmanagers hangt steeds vaker af van de stappen die ze nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Maar werkt zo’n financiële prikkel wel?

De bonus heeft een slechte naam sinds de kredietcrisis. De associatie met bankiers die grote risico’s nemen om hun felbegeerde financiële toegift binnen te slepen, is al snel gemaakt. Maar variabele beloning kan ook een ander doel hebben dan het opschroeven van de winst. Bonussen worden steeds vaker ingezet om klimaatverandering een halt toe te roepen. Zo gaat Shell, onder druk van aandeelhouders, de beloning van medewerkers in 2020 koppelen aan CO2-reductie. Ook olieconcern BP ‘onderzoekt die mogelijkheid’.

  1. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
    video

    Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

    Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.