Volledig scherm
© ANP

Behouden ervaren krachten Belastingdienst mislukt

De vrijwillige vertrekregeling bij de Belastingdienst is dusdanig populair dat 6900 van de circa 30.000 werknemers zich daarvoor hebben aangemeld. Dat blijkt uit gegevens die Het Financieele Dagblad (FD) heeft opgevraagd.

Volgens de krant is daarmee de poging van de Belastingdienst om een uittocht van hoger geschoolde en ervaren medewerkers op cruciale posities te stoppen, mislukt. De regeling in verband met een reorganisatie is bedoeld om 5000 personeelsleden uit zichzelf te laten vertrekken.

De Belastingdienst neemt ook weer 1500 nieuwe medewerkers met kennis van moderne technieken aan. Eerder werd al wel duidelijk dat de regeling veel populairder was dan voorzien. Daarop vervroegde de Belastingdienst de aanmeldingstermijn tot 1 september. Volgens het FD is mede daardoor de afgelopen weken een stormloop ontketend onder werknemers die weg willen.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) verwacht dat ongeveer 5200 mensen bij de Belastingdienst gebruik gaan maken van een vrijwillige vertrekregeling.

Wiebes gaat ervan uit dat er minder mensen vertrekken. Mensen die zich aanmelden voor de regeling zitten volgens hem nog nergens aan vast. Na de aanmelding gaan ze een traject in en dan blijkt dat ,,een deel van die mensen toch uiteindelijk besluit om de aanmelding niet in een definitief vertrek om te zetten''. Op 1 juni lag het aantal aanmeldingen nog op 4000.