Volledig scherm
De problemen ontstonden bij een 4.300 meter lange tunnel bij Rastatt. © EPA

'Belangrijke goederenspoorlijn Duitsland in oktober vrij'

De gestremde Duitse goederenspoorlijn richting Zwitserland gaat op 2 oktober weer open. Dat is vijf dagen eerder dan gepland. Bronnen rond het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn hebben dat laten weten.

De Europese noord-zuidverbinding is sinds 12 augustus gestremd, omdat de bodem bij bouwwerkzaamheden verzakte. Dat levert onder meer Nederlandse spoorgoederenvervoerders veel schade op. ,,Dit is een ramp voor wekelijks zo’n 129 Nederlandse treinen'', zei Hans-Willem Vroon vorige maand. Vroon is de directeur van RailGood, die de belangen van onder meer Nederlandse spoorvervoerders behartigt. ,,Dan moet je denken aan 7.000 vrachtwagenladingen per week. Met de 120 Duitse treinen erbij heb je het al snel over een directe schade van 10 miljoen euro per week.''

Voor de spoorvervoerders was 2017 al een slecht jaar. Eerder waren er al grote problemen met spoorverbindingen in Nederland bij de Moerdijkbrug en de Calandbrug en in Noord-Italië (Luino). De route langs Baden-Baden is de belangrijkste spoorroute naar Zwitserland en Noord-Italië.