Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Belastingaangifte met biertje erbij? Doe het niet!

Vanaf vandaag kunnen we belastingaangifte doen. Veel gegevens zijn vooraf ingevuld, maar dat moet mensen niet laks maken, waarschuwt de Belastingdienst.

Quote

Belasting­aan­gif­te doen is uw eigen verantwoor­de­lijk­heid, ook al zijn er gegevens vooraf ingevuld

Eline Spros, directeur Belastingdienst

Vanaf vandaag tot 1 mei kunnen miljoenen Nederlanders belastingaangifte doen. Om dit makkelijker te maken zijn steeds meer gegevens voor particulieren vooraf ingevuld. Meer dan 80 procent van de Nederlanders die zelf de aangifte doet waardeert dat, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Belastingdienst.

Het duizelingwekkende aantal van 200 miljoen gegevens vult de Belastingdienst al vooraf in. ,,De gegevens die we binnenkrijgen zetten we klaar en daar kan iedereen mee aan de slag. Mensen hebben daardoor vaak het idee dat ze niet zelf verantwoordelijk zijn, maar dat is een misvatting'', benadrukt directeur bij de Belastingdienst Eline Spros. ,,Belastingaangifte doen is uw eigen verantwoordelijkheid, ook al zijn er gegevens vooraf ingevuld.''

Een aardig gebaar naar de belastingbetaler, maar uit eerder onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat deze gegevens niet altijd kloppen. ,,In de vooraf ingevulde aangifte kan weleens een foutje zitten'', erkent Spros.