Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Belastingdienst blundert met AOW-leeftijd

Een foutje van de Belastingdienst. De fiscus was even vergeten dat de AOW-leeftijd dit jaar is verhoogd naar 66 jaar. De dienst stuurde echter iedereen die in 1953 geboren is, en dus 65 jaar wordt, een brief dat ze dit jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken of al hebben bereikt.

Sinds 2013 wordt de AOW-leeftijd stapsgewijs verhoogd. In 2018 ligt die grens voor het eerst op 66 jaar. Evengoed stuurde de Belastingdienst aan iedereen die dit jaar 65 wordt, een brief dat ze geen voorlopige aanslag ontvangen. 'U bereikt in 2018 de AOW-leeftijd, of u hebt deze leeftijd in het voorafgaande jaar bereikt', aldus het schrijven van de Belastingdienst.

Omdat bij het bereiken van de AOW-leeftijd meestal het inkomen verandert, laat de Belastingdienst de voorlopige aanslag dan achterwege. Een woordvoerster van het ministerie van Financiën, waar de Belastingdienst onder valt, bevestigt de blunder. ,,In december 2017 en januari 2018 is, door een menselijke fout, aan belastingplichtigen geboren in 1953 een brief gestuurd dat zij in 2017 of 2018 de AOW-leeftijd zouden hebben bereikt.”

Excuus

Volgens de woordvoerster van het ministerie wordt de fout hersteld. Toen deze ontdekt werd, plaatste de dienst een mededeling op de website. 'De Belastingdienst herstelt de gevolgen van deze fout en beoordeelt op dit moment of de betrokken belastingplichtigen in 2018 een voorlopige aanslag horen te krijgen.' Deze mensen kunnen behalve die voorlopige aanslag ook nog een excuusbrief van de Belastingdienst tegemoet zien.

In 2013 werd de AOW-leeftijd voor het eerst verhoogd: met één maand. Dat gebeurde ook in 2014 en 2015. Sinds 2016 gaat de leeftijd voor het staatspensioen versneld omhoog, in stappen van 3 maanden. In 2018 ligt de grens om in aanmerking te komen voor de ouderdomsuitkering daardoor op 66 jaar.

  1. Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendrager van de Nederlandse scheepsbouw
    PREMIUM
    Interview

    Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendra­ger van de Nederland­se scheeps­bouw

    Veertig jaar geleden lag de scheepsbouw in Nederland op z’n gat. Het miljardendebacle rond Rijn-Schelde-Verolme (RSV) leek het einde van een tijdperk. Anno nu rolt het ene na het andere bijzondere schip van Nederlandse makelij van de werf. Alle grote RSV-werven bestaan nog en zijn - opvallend genoeg - weer in handen van één onderneming: Damen. Het bedrijf is de vlaggendrager van een maakindustrie die zich opnieuw uitvindt. Een interview met ceo René Berkvens van Damen Shipyards Group.