Volledig scherm
© ANP

'Belastingdienst maakt omstreden deals met multinationals'

Dat de Nederlandse overheid afspraken maakt met grote bedrijven over belastingvoordelen in Nederland was al langer bekend. Dagblad Trouw meldt vandaag dat het een vertrouwelijk rapport in handen heeft, waarin de meest gemaakte deals tussen de fiscus en multinationals tegen het licht worden gehouden.

Volgens de krant heeft de Tweede Kamer dat rapport (uit 2015) nooit gezien, ondanks herhaalde verzoeken om meer openheid over dit onderwerp.

Sommige afspraken zijn zeer omstreden, zo schrijven de ambtenaren in het rapport. Zo kan de zogeheten informeel kapitaalafspraak ‘internationaal spanningen oproepen’. Zo'n afspraak kan heel gunstig uitpakken voor Nederlandse brievenbusmaatschappijen van buitenlandse bedrijven. Bezittingen die zij (bijna) gratis krijgen van het moederbedrijf mogen zij onder die afspraak toch tegen marktwaarde afschrijven. Nederland benadeelt daarmee het thuisland van het bedrijf, maar meldt dat niet.

,,Wij zien dat er onzakelijk wordt gehandeld en we stellen vervolgens (…) de andere belastingdienst daar niet actief van op de hoogte'', melden de ambtenaren aan staatssecretaris Wiebes. Als deze informatie eventueel met andere landen zal worden gedeeld, kan dit 'een negatieve impact hebben op de aantrekkelijkheid van het Nederlandse vestigingsklimaat'.

Belastingontwijking

De Europese Unie en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) willen gezamenlijk belastingontwijking bestrijden. Desondanks vragen de ambtenaren de staatssecretaris om door te mogen gaan met het maken van de afspraken, en Wiebes stemt daarmee in.

Financiën bevestigt dat de fiscus dergelijke afspraken voorlopig blijft maken. Volgens een woordvoerder is het de verantwoordelijkheid van de bedrijven zelf om de fiscus in het buitenland op de hoogte te brengen. Zo is dat met de Nederlandse Belastingdienst afgesproken.

Belastingontwijking, al jaren een controversieel onderwerp, komt steeds nadrukkelijker op de Nederlandse politieke agenda te staan. Zo heeft de Tweede Kamer in oktober ingestemd met een zogeheten parlementaire ondervraging in de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking.

Nederland zou bijvoorbeeld een gunstig klimaat hebben voor trustkantoren en brievenbusmaatschappijen. Daarmee kunnen rijke particulieren hun vermogen wegsluizen en belasting ontduiken.