Belastingdienst waarschuwt gescheiden stellen voor hoge naheffingen
Koppels die scheiden, maken veel meer fouten bij het aangifte doen en het aanvragen van toeslagen. Dat resulteert vaak in naheffingen van honderden tot duizenden euro’s. De Belastingdienst begint daarom maandag een voorlichtingscampagne.
De Belastingdienst vermoedt al lang dat mensen die echtscheiding aanvragen, buitenproportioneel veel fouten maken met aangifte doen en het aanvragen van toeslagen. Twee steekproeven onder bijna 1800 belastingplichtigen die hun huwelijk beëindigen, bevestigen dit nu overduidelijk. Met name het bezit van een gezamenlijk huis en de aanwezigheid van kinderen is een recept voor missers.
Maar liefst de helft van de scheidende stellen met een koophuis vult de aangifte voor de inkomstenbelasting onjuist in. Is er geen eigen woning, dan doet slechts 20 procent het fout. Een pas gescheiden persoon maakt drieënhalf maal meer kans om in de periode daarna een dwangbevel te krijgen dan een willekeurige andere Nederlander. Daar blijft het niet bij: vlak na een scheiding bellen mensen vijf keer vaker met de Belastingtelefoon. Ook maken ze dubbel zo vaak bezwaar.
Hypotheekrenteaftrek
De meeste fouten doen zich voor met de hypotheekrente en de kinderopvangtoeslag. ,,Zo trekken ex-partners vaak allebei de volledige hypotheekrente af. Dat mag niet’’, zegt John van Vliet, hoofd van de projectgroep Scheiden bij de Belastingdienst. Verder wordt in het geval van co-ouderschap nogal eens kinderopvangtoeslag aangevraagd zonder dat de schriftelijke afspraken over het co-ouderschap naar de fiscus worden gestuurd. Die moet dan fiat geven.
De Belastingdienst is zo geschrokken van deze aantallen dat nu de voorlichtingscampagne ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’ is opgetuigd. Scheidende stellen wordt daarin onder meer gewezen op een online checklist. Het moment voor de lancering is zeer strategisch gekozen: aan het eind van de zomervakantie piekt het aantal scheidingen, net als met kerst.
,,Een foute aanslag kan in een forse naheffing resulteren”, aldus Van Vliet. ,,Of iemand moet ineens honderden tot duizenden euro’s aan toeslagen terugbetalen of loopt juist toeslagen mis. Dat kan forse consequenties hebben. Sommige mensen belanden zelfs in de schuldsanering. We willen dat helpen voorkomen.”
Blijf fiscaal partner
In totaal 61.000 Nederlanders zetten vorig jaar een punt achter hun huwelijk. Nog eens bijna 5000 mensen lieten hun geregistreerde partnerschap ontbinden.
De fiscus raadt ex-geliefden aan de aangifte in het jaar van hun scheiding toch nog gezamenlijk in te vullen. Ze mogen dan ook nog een keer fiscaal partner zijn. ,,Ze kunnen daardoor nog eenmaal de inkomsten en aftrekposten op gunstige wijze verdelen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Details uitkoopregeling bekend: stoppende veehouder krijgt 100 procent vergoed
Het kabinet heeft bekendgemaakt hoe de eerste twee vrijwillige uitkoopregelingen voor veehouders eruit gaan zien. Daar is in eerste instantie een half miljard euro voor beschikbaar. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMKoken & Eten
Risotto in gevaar: dit is de reden dat deze rijst uit de supermarkt verdwijnt
Het noorden van Italie wordt geteisterd door extreme droogte. In sommige delen is al vier maanden niet of nauwelijks neerslag gevallen. Met grote gevolgen voor de landbouw in het gebied.
-
met video
Arbeidsmarkt is nóg krapper geworden: recordaantal vacatures open
De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100. Zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUM
Leuker kan de Belastingdienst scheiden niet maken...
Scheidende stellen gaan zo vaak de mist in met hun aangifte en hun toeslagen dat de Belastingdienst een speciale voorlichtingscampagne begint. De fiscus wil voorkomen dat mensen later forse naheffingen krijgen en in financiële problemen raken. -
PREMIUM
Coronaschulden duwen 50.000 in kern gezonde bedrijven naar afgrond
Zo'n 50.000 in de kern gezonde bedrijven dreigen de komende jaren onnodig failliet te gaan omdat ze geen lening kunnen krijgen. Het Instituut voor Midden en Kleinbedrijf (IMK) denkt een methode te hebben gevonden om dat te voorkomen.