Volledig scherm
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën tijdens de behandeling van het Belastingplan maandagavond © anp

Belastingplan met 5 miljard lastenverlaging definitief

Het nieuwe Belastingplan, met een lastenverlaging van 5 miljard euro voor werkenden en bedrijven, is definitief rond. De Eerste Kamer stemde dinsdagavond in met het plan van de regering. Daarmee is na maanden discussie de laatste horde genomen.

Het kabinet van VVD en PvdA zag zich gedwongen steun te zoeken bij de oppositie, omdat de coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. CDA en D66 besloten bij de lastenverlichting mee te doen.

Vooral werkende gezinnen gaan er komend jaar flink op vooruit door de lastenverlichting. Zij profiteren onder meer van lagere tarieven, een hogere kinderopvangtoeslag, een hogere kinderbijslag en een verhoging van de inkomensafhankelijke combinatiekorting, een belastingvoordeel voor tweeverdieners met jonge kinderen.

Spaarders
In de deal wordt 200 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de arbeidskorting, waar vooral hogere middeninkomens van profiteren. Kleine spaarders worden bovendien komend jaar al vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing  met een kapitaal tot 24.500 euro. 

Daarnaast komt er in 2017 100 miljoen euro beschikbaar voor de kinderopvangtoeslag en is er 100 miljoen voor handhaving van de ouderenkorting. Ook wordt er voor 100 miljoen euro vergroend, middels energiecompensatie in de bouw. Dat is een eenmalige maatregel.

Check hier wat het nieuwe Belastingplan voor jou betekent.