Volledig scherm
© ANP

Belastingverhoging verstiert fors lagere energiekosten

Goed nieuws voor gezinnen: de energienota daalt per 1 januari opnieuw. Eneco maakt vrijdag bekend het stroomtarief met circa 15 procent te verlagen en gas met 5 procent. Een gezin met gemiddeld gebruik betaalt in 2016 daardoor 50 euro op jaarbasis  minder.

Quote

De hogere belasting is een flinke nuance op de flink lagere energiekos­ten

Ben Woldring, eigenaar Gaslicht.com
Volledig scherm
© ANP

Bij het kleinere Delta uit Zeeland zijn huishoudens zelfs 63,22 euro voordeliger uit. Nuon zegt in een reactie zijn tarief eveneens te verlagen, maar komt pas in december met exacte getallen. Essent was niet bereikbaar.  

Duurzame energie
Tegenover het grote voordeel staan fiks hogere belastingen: het kabinet wil de energiebelasting op gas met 5 procent verhogen (per m3) en op stroom met een half procent (per Kilowattuur). De opslag duurzame energie stijgt verder met gemiddeld 17 euro per gezin. Bij elkaar gaat het om een verhoging van 40 euro.

,,Wij schatten dat er onder de streep een klein voordeel resteert", zegt Toby Ellson van Eneco. Klanten van Delta houden 23,03 euro over. ,,Die hogere belasting is een flinke nuance op deze verlagingen", reageert Ben Woldring van grootste energievergelijker Gaslicht.com.  

Desalniettemin blijft de trend positief: afgelopen juli daalde de stroom en gasrekening al met enkele tientjes. Aanleiding voor de neerwaartse energietarieven zijn de lage olie- en gasprijzen. Op de groothandelsmarkt liggen de prijzen laag, ook zijn er grote voorraden. Het weer is bovendien zacht. De lage prijzen ten spijt stappen steeds meer mensen over.

Record
Toezichthouder ACM meldde deze week een record: liefst één op de zeven mensen wisselde afgelopen jaar van leverancier. Dat komt door het grote te behalen voordeel van 400 euro, aldus de ACM. Woldring van Gaslicht.com ziet dat zelf ook. ,,Het aantal overstappers is bij ons met 30 procent procent gegroeid."

In de top vijf van zijn site kost een jaarcontract voor gas- en licht inmiddels minder dan 1600 euro. ,,Zulke bedragen zijn in jaren niet voorgekomen." Ter vergelijking: een gemiddeld jaarcontract zonder korting kost bijna 2.000 euro.  Mede daardoor voorziet Woldring dat de overstaphausse voorlopig aanhoudt. ,,De marges tussen de normale tarieven en actieprijzen zijn zo groot en dat beseffen steeds meer consumenten."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement