Meng Wanzhou
Volledig scherm
PREMIUM
Meng Wanzhou © REUTERS

Bespioneert China ons via de apparatuur en mobieltjes van Huawei?

De arrestatie van topvrouw Meng Wanzhou in Canada vormt het nieuwste hoofdstuk in de kruistocht van de VS tegen Chinese telecomgigant Huawei. Ook in Nederland bestaan er toenemende zorgen over het bedrijf. 

Op een pikanter moment kon de nieuwste rel tussen de VS en China niet komen. Terwijl president  Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping tijdens de G20 in Buenos Aires afspraken hun handelsoorlog voor 90 dagen stop te zetten, arresteerde Canadese autoriteiten zondag Huawei's financiële topvrouw Meng Wanzhou (46) in Vancouver.  Wanzhou is de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei en geldt als één van China's machtigste zakenvrouwen.

Aanleiding voor het Amerikaanse arrestatieverzoek is dat Huawei de sancties tegen Iran zou hebben ontdoken. De vraag is echter of dat het hele verhaal is. De Verenigde Staten voeren al twee jaar een kruistocht tegen Huawei en ZTE.

Beiden Chinese bedrijven hebben zich de laatste jaren opgewerkt tot wereldwijde telecomspeler. Huawei is na Samsung 's werelds tweede smartphonemaker en bouwt voor talloze telecombedrijven de mobiele netwerken. Via hun smartphones en netwerkapparatuur zou de Chinese overheid kunnen spioneren, vrezen de Amerikanen. Ze wijzen op de nauwe banden die succesvolle Chinese bedrijven met het communistische regime in Beijing moeten onderhouden.