Volledig scherm
Bestuursvoorzitter Bob Diamond op een foto uit september 2010. © REUTERS

Bestuurvoorzitter Barclays weg na onderzoek rentefraude

Het onderzoek naar rentefraude door handelaren van Barclays heeft bestuursvoorzitter Bob Diamond zijn baan bij de Britse bank gekost. Hij stapt per direct op, aldus Barclays vandaag.

President-commissaris Marcus Agius, die gisteren nog zijn ontslag aanbood, blijft nog tijdelijk aan om de zoektocht naar de opvolger van Diamond te leiden.

Barclays kwam dit weekeinde in opspraak nadat bekend was geworden dat handelaren van de bank gesjoemeld hadden met rentetarieven die worden gerekend in het handelsverkeer met andere banken (de zogenoemde libor-rente). De bank kreeg een boete van 453 miljoen dollar van Britse en Amerikaanse autoriteiten in een onderzoek dat zich uitspreidt over meer dan 20 banken en 12 toezichthouders. De namen van de andere banken zijn nog niet officieel bekendgemaakt.

'Nieuwe cultuur'
De Britse minister van Financiën George Osborne verwelkomde het opstappen van Diamond en zei te hopen 'dat het de eerste stap is op weg naar een nieuwe cultuur van verantwoordelijkheid in de Britse banksector.' Hij maakte gisteren  bekend dat er een parlementair onderzoek komt naar de rentefraude. De resultaten van het onderzoek moeten wat hem betreft nog dit jaar bekendgemaakt worden.

De Britse instantie die zich bezighoudt met fraude studeert nog op de mogelijkheid om een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak in te stellen. De fraude kan grote gevolgen hebben voor andere banken en de financiële wereld. Zondag werd bekend dat Royal Bank of Scotland eind vorig jaar al vier medewerkers had ontslagen om gelijksoortige fraude.

  1. Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendrager van de Nederlandse scheepsbouw
    PREMIUM
    Interview

    Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendra­ger van de Nederland­se scheeps­bouw

    Veertig jaar geleden lag de scheepsbouw in Nederland op z’n gat. Het miljardendebacle rond Rijn-Schelde-Verolme (RSV) leek het einde van een tijdperk. Anno nu rolt het ene na het andere bijzondere schip van Nederlandse makelij van de werf. Alle grote RSV-werven bestaan nog en zijn - opvallend genoeg - weer in handen van één onderneming: Damen. Het bedrijf is de vlaggendrager van een maakindustrie die zich opnieuw uitvindt. Een interview met ceo René Berkvens van Damen Shipyards Group.