Betalen met onze Ben van Beurden en Mark Zuckerberg

Ze lijken nét echt. De Franse ontwerper Jade Dalloul ontwierp een serie bankbiljetten met top-ceo's als Mark Zuckerberg, Bill Gates en onze eigen Ben van Beurden erop.

Met zijn zeven biljetten wil Jade Dalloul een statement maken. ,,Bedrijven als Facebook en Google, maar ook Shell zijn een onderdeel van ons dagelijks leven. Met deze bankbiljetten stel ik de vraag hoever die invloed reikt en of we nog zonder ze kunnen." Ook laat hij zien dat ceo's van grote bedrijven tegenwoordig halve celebrity's zijn. Parijzenaar Dalloul maakte de biljetten voor zijn afstudeerproject aan de Brusselse academie voor de visuele kunsten La Cambre.

Wat bracht je op dit idee?

,,Er is veel kritiek op het bestuur van landen, terwijl ceo's van grote bedrijven steeds bekender worden. Zakenlui kunnen nu zelfs tot president gekozen worden, zie Trump. Landen gedragen zich als bedrijven en bedrijven gedragen zich als landen."

Waarom heb je bankbiljetten gemaakt?

,,Ik ben een groot liefhebber van de grafische aspecten van geld. Bankbiljetten reflecteren de geschiedenis van een land, de culturele rijkdom en hun historische personages. Voor mijn biljetten heb ik dat idee geprojecteerd op grote bedrijven: zo heb ik de eerste benzinepomp van Shell gebruikt en bij Apple hun nieuwe hoofdkantoor."

Welke criteria hanteerde je voor het kiezen van de ceo's?

,,De waarde van een merk is uiteraard een voorname factor, maar ik heb ook vanuit artistiek oogpunt gekeken welke bedrijven geschikt zijn."

Als je carte blanche krijgt om het volgende eurobiljet te ontwerpen, hoe zou dat er dan uitzien?

,,Dat zou een enorme eer zijn. Het lastige is natuurlijk dat je dan beelden of symbolen van alle eurolanden in gelijke mate moet gebruiken. Dat is een belangrijke beperking. Waarschijnlijk zou ik voor een minimalistisch ontwerp gaan. Ook wil ik er speciale materialen voor gebruiken, zoals polymeren, om vervalsingen tegen te gaan."

Wat vind je van de eurobiljetten? In Nederland vinden we ze maar saai.

,,Ik vind de euro als ontwerp geslaagd: het is een prima voorbeeld van hoe je beelden kiest die voor iedereen acceptabel zijn. Het gebruiken van bruggen is een mooie manier om conflicten over personen te vermijden. Ze vormen bovendien een symbool van vereniging."

We betalen steeds minder met bankbiljetten en steeds meer elektronisch. Vind je het jammer als papiergeld verdwijnt?

,,De digitale revolutie brengt geweldige vernieuwingen, elektronisch geld is daar één van. Ik maak me geen zorgen: ook als bankbiljetten verdwijnen, zal geld altijd een relatie met grafisch design houden."

Volledig scherm
Een van de zeven biljetten met top-ceo's erop. © ontwerp Jade Dalloul
Volledig scherm
Een van de zeven biljetten met top-ceo's erop. © ontwerp Jade Dalloul
Volledig scherm
Een van de zeven biljetten met top-ceo's erop. © ontwerp Jade Dalloul
Volledig scherm
Een van de zeven biljetten met top-ceo's erop. © ontwerp Jade Dalloul