Volledig scherm
De cryptovaluta Bitcoin. De koers van de digitale munt zakt steeds verder weg © ANP XTRA

Beurs Japan is 500 miljoen cryptomunten kwijt

Coincheck, een van de grootste Japanse beurzen voor cryptovaluta's, is 500 miljoen NEM-munten kwijtgeraakt. Deze zijn volgens het handelsplatform 'illegaal' naar een andere locatie verstuurd. De zoekgeraakte munten hadden een waarde van circa 400 miljoen dollar.

Wat te doen met je Bitcoins? 

Eerder vandaag legde Coincheck de handel in cryptomunten grotendeels stil om de veiligheid en de bezittingen van gebruikers te waarborgen. De actie zorgde wereldwijd voor een dip onder alle grote cryptovaluta's. Hoe de 500 miljoen NEM-munten konden verdwijnen, wist de beursuitbater nog niet.

Door de blokkade konden mensen niet meer bij tegoeden en kan via het platform niet meer worden gehandeld in NEM-munten, een van de grootste digitale munten. De NEM, in totale waarde de op negen na grootste cryptomunt, kelderde volgens Coinmarketcap in korte tijd met 20 procent. Andere cryptovaluta uit de top tien, inclusief de bitcoin, zakten 5 tot 10 procent.

Honderdduizenden Nederlanders kochten de laatste paar maanden massaal cryptomunten. Vooral mannen, veelal hoger opgeleid en tussen de 25 en 45 jaar, beleggen in de digitale munt. De koers van verschillende cryptomunten zoals de bitcoin zakte in de afgelopen weken sterk, onder meer door een dreigend verbod van de Zuid-Koreaanse overheid op cryptobeurzen.