Volledig scherm
Fysieke representatie van de Bitcoin, 's werelds grootste cryptomunt © ANP

Beurs vergoedt gedupeerden na roof 500 miljoen cryptomunten

Coincheck, een van de grootste Japanse beurzen voor digitale munten, gaat klanten schadeloos stellen na een grote diefstal van cryptomunten eerder deze week. De circa 260.000 eigenaren van zogenoemde NEM-munten ontvangen in totaal 46,3 miljard yen, ofwel circa 425 miljoen dollar.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de beurs 500 miljoen NEM-munten was kwijtgeraakt. Ze waren 'illegaal' naar een andere locatie verstuurd. Daarop werd de handel grotendeels stilgelegd. Het betrof een van de grootste diefstallen van digitaal geld ooit. De NEM, op dat moment in totale waarde de op negen na grootste cryptomunt, kelderde na de beroving in korte tijd met 20 procent. Andere cryptovaluta uit de top tien, inclusief de bitcoin, zakten 5 tot 10 procent. Door het nieuws van de schadeloosstelling steeg de waarde van de NEM-munt echter weer met 21 procent volgens Bloomberg. 

Honderdduizenden Nederlanders kochten de laatste paar maanden massaal cryptomunten. De koers van verschillende munten zoals de bitcoin zakte in de afgelopen weken al sterk, onder meer door een dreigend verbod van de Zuid-Koreaanse overheid op cryptobeurzen.

Hoe en wanneer Coincheck de gedupeerde beleggers gaat vergoeden, is nog onduidelijk.