Volledig scherm
Spotify-oprichters Martin Lorentzon en Daniel Ek. Beide Zweden startten de muziekstreamingdienst in 2006. Ek is ook ceo. © AFP

Beursgang Spotify: Zweedse oprichters cashen én houden de macht

technologieSpotify gaat komende anderhalve maand naar de beurs, maar net als eerder Snapchat, Google en Facebook eten de oprichters van twee walletjes. De Zweden Daniel Ek en Martin Lorentzon worden miljardair zonder hun zeggenschap over de populaire streamingdienst op te geven.

Volledig scherm
De muziekapplicatie van Spotify op een smartphone. ANP XTRA © ANP XTRA

Het is een trend bij techbedrijven: aandelen uitgeven waarbij beleggers geen feitelijke macht krijgen. Meest recente voorbeeld is sociaal medium Snapchat, eerder kozen Facebook en Google een soortgelijke route. Bij alle drie blijven Mark Zuckerberg (Facebook), Evan Spiegel (Snapchat) en Google-oprichters Larry Page en Sergei Brin ondanks de beursgang stevig aan het roer.

Dat lukt hen doordat de oprichters aandelen met superstemrecht bezitten waarmee ze beslissingen van aandeelhouders kunnen overrulen. 

Ook bij Spotify gebeurt dat: hoewel oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon circa 40 procent van de aandelen bezitten, behouden ze dankzij een speciale beschermingsconstructie 80 procent van het stemrecht.

Waardering

Volledig scherm
Taylor Swift liet haar muziek in 2014 van Spotify halen uit ergernis over de lage royalties. Vorig jaar juni beëindigde ze haar boycot en is ze weer op de muziekdienst te beluisteren. © Andrew Estey/Invision/AP

Bij Spotify is de beursgang om meer redenen bijzonder: geven bedrijven doorgaans  aandelen uit om vers kapitaal op te halen bij beleggers, de in 2006 te Stockholm opgerichte muziekstreamingdienst gebruikt de gang naar de beurs om bestaande aandeelhouders te laten cashen.

Op basis van eerder privé verhandelde aandelen waarderen experts Spotify op circa 16 tot 20 miljard euro. Dat maakt het belang van Ek en Lorentzon al gauw 1 miljard dollar (812 miljoen euro) en 1,4 miljard dollar (1,1 miljard euro) waard. 

Naast Ek en Lorentzen behoren o.a. platenmaatschappij Sony Music Entertainment (5,7 procent) en de Chinese Tencent Music Entertainment Group (7,5 procent) tot de grote(re) aandeelhouders.

Voorlopig gaat slechts een deel van de aandelen - met circa 1 miljard euro waarde - naar de beurs. Spotify kiest voor de New York Stock Exchange, beter bekend als Wall Street. De aandelen zullen onder de naam 'Spot' worden verhandeld.

Quote

De waarde van Spotify wordt geschat op zeker 16 miljard euro

Volledig scherm
Beurshandelaren op Wall Street, waar Spotify dit voorjaar een notering krijgt. © EPA

Voordeel van de ongewone beursroute is dat Spotify veel geld uitspaart. Bij een publieke beursgang rekenen zakenbanken als Goldman Sachs al snel tientallen miljoenen dollars aan kosten. Dat geld wordt nu allemaal bespaard.

Hevige concurrentie

Volledig scherm
De concurrentie is fors: Apple Music, Amazon, Google en Pandora strijden naast Spotify om de gunsten van de consument © AP
Quote

Spotify houdt ook na de lancering van Apple Music prima stand

Vraag is uiteraard of beleggers massaal instappen. De muziekstreamingdienst heeft nog nooit een euro winst gemaakt. Vorig jaar verloor Spotify 1,2 miljard euro op een totale omzet van ruim 4 miljard. Het totale verlies sinds de oprichting in 2006 bedraagt al 2,4 miljard euro.

Extra nadeel is dat de concurrentie hevig is: zowel Apple, Google als Amazon bezitten ook een streamingdienst, verder zijn er concurrenten als Deezer en Tidal. De techgiganten hebben bovendien veel diepere zakken dan Spotify. Daarnaast hebben ze allemaal een slimme speaker op de markt gebracht die hun muziekdiensten ondersteunen. 

Spotify is ondertussen hoge bedragen kwijt aan marketing. Verder is het licentiekosten verschuldigd voor de 35 miljoen songs tellende muziekbibliotheek en het betalen van royalties aan artiesten.

Dat kost veel geld, hoewel bands en artiesten al jaren klagen dat de muziekdienst hen te weinig betaalt. Zo verwijderde Taylor Swift haar albums in 2014 van Spotify om die pas vorig jaar terug te zetten. Ook was er kritiek van onder meer Radiohead's Thom Yorke.

De muziekdienst zegt beterschap te tonen en zijn royaltiesbetalingen te hebben verhoogd. Tegelijk kreeg Spotify in januari nog een claim van 1,3 miljard euro van platenmaatschappij Wixen voor het schenden van de auteursrechten van artiesten als Neil Young en The Doors.

Halve verhaal

Volledig scherm
© Photo News

Toch vormen de stevige concurrentie en de hoge verliezen slechts het halve verhaal: marktkenners vreesden dat Spotify rake klappen zou krijgen nadat Apple twee jaar geleden zijn eigen muziekdienst lanceerde. Dat is niet gebeurd: Spotify telt nu maandelijks 160 miljoen gebruikers, waarvan 71 miljoen een betaald abonnement hebben dat in Nederland 9,99 euro per maand kost. 

Ter vergelijking: Apple telt 'slechts' 36 miljoen betalende abonnees. Het voordeel van Spotify is dat muziek de kernbusiness is, waar dat voor Apple of Google enkel bijzaak is. 

Al met al ziet Spotify voldoende kansen op de groeien. De wereldwijde vijver telt 3,6 miljard internet gebruikers," stelt het bedrijf zelf. 

Het feit dat Apple een eigen muziekstreamingdienst start, kan ook als een voordeel worden gezien: als zo'n groot bedrijf er brood in ziet, is het een serieuze business en zullen consumenten eerder een abonnement nemen.

Prijsverhoging

Toch is de vraag of abonnementen niet in prijs omhoog zullen moeten, wil Spotify winst maken. ,,Ik vraag me echt af hoe Spotify zijn abonnees te gelde kan maken naast abonnementen van 5 tot 15 dollar per maand," vraagt Dan Morgan, portfoliomanager van Synovus Trust, zich tegenover Reuters af.