Volledig scherm
De beursvloer van de Amsterdamse beurs © ANP

Beurzen over breed front omhoog

blik op de beursDe Europese beurzen gingen woensdag over een breed front omhoog. Op het Damrak werden de resultaten van DSM beloond met een stevige koerswinst. Beleggers keken verder uit naar het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat later op de dag wordt vrijgegeven.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond middaguur 0,5 procent in de plus op 523,39 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 795,95 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,6 procent.

DSM behoorde tot de sterkste stijgers bij de hoofdfondsen met een winst van ruim 3 procent. Het speciaalchemiebedrijf zag de resultaten in 2017 flink verbeteren en verwacht de financiële doelstellingen voor dit jaar te overtreffen. Ook keert het bedrijf meer dividend uit. Olie- en gasconcern Shell en oliedienstverlener SBM Offshore waren de enige dalers met minnen van 0,4 procent.

Midkap 

In de MidKap zakte ASR 0,4 procent. De top van de verzekeraar krijgt de komende jaren een forse salarisverhoging. Volgens de raad van commissarissen zijn de salarissen van de bestuurders achterop geraakt bij die van de concurrentie. De afgelopen zeven jaar was ASR eigendom van de Staat en mocht het bedrijf de topsalarissen niet aanpassen.

Bij de kleinere bedrijven kreeg Takeaway.com er 3,8 procent bij. De maaltijdbezorger kreeg een koopadvies van NIBC en ESN.

In Zürich klom Credit Suisse meer dan 3 procent na goed ontvangen resultaten. De Zwitserse bank profiteerde van kostenbesparingen en goede prestaties bij het vermogensbeheer.

Beleggers waren niet tevreden over de kwartaalcijfers van Crédit Agricole. De tweede bank van Frankrijk boekte meer winst in het vierde kwartaal maar daalde desondanks 3 procent in Parijs. De Franse distributeur van elektronische componenten Rexel klom ruim 7 procent na een positief handelsbericht.

Hennes & Mauritz leverde een eerder winst weer in en zakte 2,5 procent in Stockholm. De Zweedse modeketen liet weten goede hoop te hebben dat er volgend jaar weer meer kleding wordt verkocht bij zijn fysieke winkels. Het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp daalde in Frankfurt 0,5 procent na publicatie van de resultaten.

Euro 

De euro was 1,2350 dollar waard, tegen 1,2364 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse ruwe olie kostte 0,6 procent minder op 58,81 dollar. Brentolie zakte 0,4 procent en werd verhandeld voor 62,50 dollar per vat.

Klik hier voor de actuele koersen.