Beveiligde truckersparkings in heel Europa
Overheden en transportondernemers moeten in heel Europa een fijnmazig netwerk van beveiligde truckersparkings opzetten. Vrachtwagenchauffeurs moeten er kunnen eten en gebruikmaken van douches en sanitair én krijgen de garantie dat boeven er niet met hun lading vandoor gaan.
Delen per e-mail
Met de omheinde parkeerplaatsen zoekt EVP-transportcoördinator Wim van de Camp een compromis tussen bonden, werkgevers, chauffeurs en de Europese Commissie. Brussel wil dat de chauffeurs nog maar maximaal drie weken onderweg zijn en het derde weekend thuis. De bonden willen de chauffeurs tijdens de weekends in (goedkope) hotels laten logeren, de werkgevers en meeste chauffeurs zelf prefereren de vrachtwagencabine, maar dan wel met sterk verbeterde accommodaties.
Beveiligde parkings met catering, sanitair en douches zijn de gouden oplossing, denkt Van de Camp. Nederland hoeft dan ook geen monsterboetes van 1.500 euro uit te delen, zoals verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen afgelopen weekend aankondigde.
De situatie in het wegtransport is toevallig vanmiddag het onderwerp van een al eerder aangevraagd 30-ledendebat in de Tweede Kamer. Van de Camp gaat er in zijn voorstellen van uit dat in heel Nederland zo’n 50 à 100 van die beveiligde truckersparkings nodig zullen zijn. Hoeveel dat er in heel Europa zullen zijn, zegt hij niet te weten.
,,In Nederland moet de dichtheid groter zijn, omdat veel aanvoerlijnen naar de rest van Europa bij ons beginnen. Grotere landen als Duitsland en Frankrijk kunnen met een geringere dichtheid toe omdat het doorvoerlanden zijn.”
Kosten
Vier weken ligt bij de bonden heel moeilijk, maar sommige Oost-Europese chauffeurs zijn nu makkelijk drie maanden van huis
Dat de sector en overheden beide in de beurs moeten tasten voor de parkings staat voor de CDA-Europarlementariër vast. Sommige parkings kunnen bij bedrijven worden aangelegd (of liggen daar soms zelfs al), andere moeten nieuw worden aangelegd of kunnen tot stand komen door bestaande parkings langs snelwegen of bij pompstations uit te breiden.
Als de truckersparkings er komen, vindt Van de Camp, zou Brussel moeten toestaan dat chauffeurs vier weken en dus drie weekends van huis zijn. ,,Dat zie ik als een compromis. Vier weken ligt bij de bonden heel moeilijk, maar sommige Oost-Europese chauffeurs zijn nu makkelijk drie maanden van huis.” Zij leiden een nomadenbestaan, bereiden hun maaltijden op een gaspitje langs de weg en pakken een ‘douche’ als het regent. Hun behoefte doen ze in de berm. Volgens het CNV werkt Van de Camp die situatie juist weer in de hand, door chauffeurs langer van huis te houden.
Nederland heeft van die rondtrekkende chauffeurs ook nog eens extra last, omdat Frankrijk, Duitsland en België truckers al jaren geleden verboden het weekend op parkings door te brengen. In Nederland is dat pas sinds 1 januari het geval. Anders dan de Europese Commissie, die de trucker voor zijn rust uit de cabine wil, is Van de Camp geen voorstander van hotelovernachtingen.
,,Chauffeurs slapen soms met zes op een kamer, met verschillende vertrek- en aankomsttijden. Die mannen kruipen niet uitgerust weer achter hun stuur.” Veel chauffeurs zijn ook verplicht om in hun cabine te slapen. ,,Als je 10.000 iPhones bij je hebt, of een lading flatscreen-tv’s, is dat ook het beste. Anders vind je misschien alleen nog je trekker terug.”
Vreemd
Dat is gewoon een goedkope en onrechtmatige manier om een lading te bewaken.”
Het CNV vindt het vreemd en onterecht dat Van de Camp chauffeurs in de cabine wil houden en hen op die manier ook nog verantwoordelijk maakt voor hun lading. ,,Dat is gewoon een goedkope en onrechtmatige manier om een lading te bewaken.” Ook vindt de bond dat Van de Camp de veiligheid van de lading laat voorgaan op die van de chauffeur.
Van de Camp laat er zich niet door imponeren. Hij heeft in Estland, digitaal voorloper bij uitstek, al parkings gezien zoals hij ze wil: ,,Zelfs met wifi-reservering en elektronisch betaalsysteem.” Chauffeurs mogen best een beetje in de watten worden gelegd, vindt hij, ook al omdat een chauffeurstekort dreigt.
,,De komende vijf jaar komen we alleen in Nederland al zo’n 10.000 chauffeurs tekort, in heel Europa misschien wel 100.000.” Voor de financiering van de parkings kan een beroep worden gedaan op de Europese investeringsbank en het speciale werkgelegenheidsfonds Efsi van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De voorstellen van Van de Camp worden begin volgende week besproken in de EP-transportcommissie en vlak voor de zomer plenair.
Daarna rest nog een dik half jaar om onder Oostenrijks respectievelijk Roemeens voorzitterschap nog vóór de Europese verkiezingen van voorjaar 2019 een akkoord te bereiken met de lidstaten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
PREMIUM
REACTIE OP KRITIEK ‘Deel van inwoners krijgt pijn: windmolens en zonneparken moeten érgens komen’
Er is kritiek op de plannen voor honderden nieuwe windmolens en zonneparken. Directeur Kristel Lammers van het Nationaal Programma RES reageert. ,,Dat ons landschap gaat veranderen is een feit.” -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
Europese Centrale Bank zoekt feedback op plan rond nieuwe ‘digitale euro’
De Europese Centrale Bank is op zoek naar feedback op het plan om een ‘digitale euro’ te creëren. De ECB wil weten wat burgers en bedrijven vinden van dat idee. Het zou dan gaan om een digitale tegenhanger van giraal geld, die beheerd wordt door een centrale autoriteit.
-
Shell schrapt circa 900 banen in Nederland
Shell schrapt circa 900 banen in Nederland als onderdeel van de eerder aangekondigde grote reorganisatie bij het olie- en gasconcern. Dat komt neer op ongeveer een tiende van het totale Nederlandse personeelsbestand. -
Met 620 km/u in de trein: China werkt eraan
China heeft een trein ontwikkeld die met zijn duizelingwekkende topsnelheid van 620 km/u de Europese hogesnelheidstreinen ver achter zich laat. De trein maakt gebruik van een nieuwe technologie die high-temperature superconducting (HTS) wordt genoemd. Het is alsof de trein zweeft boven de magnetische velden van het spoor. -
PREMIUM
VIDEO Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met miljoenensubsidies én winst van zonneparken
Buitenlandse bedrijven kopen op grote schaal Nederlandse zonneparken op. De winsten en miljarden euro’s subsidies verdwijnen naar het buitenland en dat zet kwaad bloed. Experts willen dat het kabinet ingrijpt.