Volledig scherm
© anp

Bezorging van post op maandag vervalt

PostNL hoeft vanaf januari 2014 nog maar 5 dagen per week post te bezorgen. Minister Kamp (Economische Zaken) schrapt de maandag als verplichte bezorgdag. Dat staat in een wetsvoorstel dat de bewindsman vandaag naar de Tweede Kamer stuurt, zo meldt het Algemeen Dagblad.

PostNL moet nu nog van maandag tot en met zaterdag brieven bezorgen, zo eist de Postwet. Omdat er jaarlijks steeds minder post wordt verstuurd, wil het bedrijf al enkele jaren van die wettelijke eis af. Dat scheelt 10 miljoen euro in de kosten, waardoor de postbezorging rendabel kan blijven.

Nadat oud-staatssecretaris Bleeker 2 jaar geleden al overwoog de maandag te schrappen als postbezorgdag, maakt minister Kamp (Economische Zaken) er nu werk van. De versoepeling geldt alleen voor gewone post. Rouwkaarten en medische post moeten gewoon 6 dagen per week bezorgd blijven worden.

De kans is groot dat de Tweede Kamer akkoord gaat met het voorstel. Ook gewone Nederlanders lijken weinig moeite te hebben met een dag minder post.

Uit onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken door Intomart GfK liet uitvoeren, blijkt dat 83 procent dit prima vindt. PostNL wijst erop dat op dit moment slechts 1 tot 2 procent van de post op maandag wordt bezorgd. De meeste mensen zullen dus nauwelijks hinder van de maatregel ondervinden. Vorige maand maakte Kamp bekend dat PostNL de postzegelprijs vanaf juli met 10 cent mag verhogen.