Volledig scherm
9.41 uur is het vrijwel altijd op Apple's producten © Apple

Bij Apple is het altijd 9.41 uur, waarom toch?

Waarom is het toch altijd 9.41 uur op de iPads en iPhones die Apple gebruikt in zijn promotiemateriaal? Een techsite zocht het uit.

Volledig scherm
Op de eerste serie iPhones was het 9.42 uur... © Apple

Als je erop let, is het wel heel opvallend. Vrijwel de hele productlijn van Apple meldt ongeveer dezelfde tijd op de posters, banners en commercials. Geen toeval, daar is Apple het bedrijf niet naar - over alles is nagedacht.

Techsite The Unofficial Apple Weblog (TUAW) reconstrueert de opkomst van de 9.41 uur: 'In april 2010 woonde ontwikkelaar Jon Manning de officiële presentatie van de eerste iPad bij in een Apple Store in Palo Alto. Daar sprak hij met de voormalige baas van Apples besturingsprogramma iOS, Scott Forstall. Het was Manning opgevallen dat het tijdstip van 9.41 overal opdook. Daar was een reden voor, vertelde Forstall'.

Keynotes
Volgens Forstall heeft het allemaal te maken met de groots opgezette presentatie van nieuwe producten, de zogeheten keynotes. 'Die keynotes beginnen om 9.00 uur en zijn zo opgezet dat de grote onthulling van het product 40 minuten na het begin ervan plaatsvindt. Als de grote foto van het product verschijnt, is het dus altijd ongeveer 9.40 uur.' Voor de zekerheid werden er ook uitingen gemaakt met daarop het tijdstip 9.42 uur.

De schrijvers van TUAW deden een mini-onderzoek: 'De onthulling van de iPhone door Steve Jobs vond plaats rond dat tijdstip, 9.41 uur precies!'. Maar dan nog; het tijdstip wordt vaak ook niet gehaald. Zo werd de iPad al na 10 minuten gepresenteerd. Ook de laatste edities van de iPhone werden ver voor het tijdstip van 9.41 uur aan het publiek getoond. 'Het is dus eigenlijk terug te voeren op de introductie van de iPhone door wijlen Steve Jobs zelf', concludeert de site. Vóór de iPhone gebruikte Apple overigens ook al tijdsaanduidingen in het promotiemateriaal. De uren verschillen, maar ze zijn opvallend genoeg wel allemaal rond de veertigste minuut.